Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заради НАТО Румунія віддала Україні острів Зміїний

Вівторок, 17 червня 2003, 13:18
Президенти України і Румунії Леонід Кучма і Іон Ілієску підписали у вівторок у Чернівцях договір про режим україно-румунського державного кордону, співпрацю і взаємодопомогу з прикордонних питань.

Договір був підписаний після зустрічі двох президентів у форматі "віч-на-віч", а потім переговорів у розширеному складі під головуванням двох президентів.

Як повідомила прес-служба президента України, підписаний договір підтверджує лінію державного кордону, визначену в 1961 році.

Договором встановлюється кінцева точка сухопутного кордону між Україною і Румунією, яка відповідно до документа є початковою точкою для делімітації кордону, що проходить по континентальному шельфу і винятковим економічним зонам у Чорному морі.

У прес-службі підкреслюють, що згідно з підписаним документом, всі пункти договору, які стосуються лінії державного кордону між двома країнами, "не підлягають денонсації".

Договір підписаний на 10 років. У ньому передбачене автоматичне продовження його дії на п'ятирічні терміни. Документ також регламентує використання прикордонних вод, залізничного транспорту, шосейних доріг та інших комунікацій.

Додатковою угодою, зокрема, встановлено, що договір про режим кордону між Україною і Румунією зафіксує лінію кордону у такому вигляді, як вона визначена і записана в договорі 1961 року щодо радянсько-румунського держкордону, а також у відповідних документах демаркації, діючих станом на 16 липня 1990 року.

Румунська сторона у Договорі підтвердила українську приналежність острова Зміїний. Україна, зі свого боку, зобов'язалася не розміщувати на о.Зміїний наступальне озброєння.

"Підписанням і ратифікацією цього договору питання кордону між Україною і Румунією переходить з політичної у практичну площину", - підкреслює прес-служба.

Як повідомлялося, 13 червня Україна і Румунія парафували текст договору про режим держкордону. Двосторонні переговори з проблеми держкордону тривали з січня 1998 року. Сторони не могли прийти до згоди, незважаючи на те, що лінія держкордону вже підтверджена в україно-румунській угоді 1997 року.

За даними Держкомітету України у справах охорони державного кордону, довжина сухопутної ділянки україно-румунського кордону - 608,6 км.

Базовий договір між двома країнами, який був підписаний 2 червня 1997 року і набрав чинності 22 жовтня цього ж року. У договорі сторони підтвердили непорушність існуючих між ними кордонів.

Процедура ратифікації договору румунською стороною була завершена 8 липня 1997 року, української - 17 липня.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...