Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Дзеркало Тижня" та "Україну Молоду" не дають читати у бібліотеках

Вівторок, 17 червня 2003, 14:13
Депутати підтримали запит голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка до генпрокурора Святослава Піскуна та прем’єр-міністра Віктора Януковича щодо порушення законодавства України про комплектування бібліотечних фондів друкованими виданнями певного політичного спрямування.

Як зазначено у запиті Томенка, "на початку цього року діяльність ряду бібліотек України було перевірено спеціальною комісією на чолі з віце-прем’єр-міністром України Табачником. За низкою повідомлень засобів масової інформації, головною метою таких перевірок було з’ясування обставин щодо оформлення відповідними бібліотеками передплати на "Дзеркало Тижня", "Україну Молоду" та деякі інші друковані видання".

"У разі, якщо перевірки бібліотек комісією з комплексного обстеження стану фондів бібліотек, архівів та музеїв України здійснювались з метою надання працівникам бібліотек вказівок щодо передплати періодичних видань, це є грубими порушеннями норм Конституції та законодавства України", - вважає Томенко.

У документі також відзначено, що такі перевірки не можна розцінювати інакше, як один із методів тиску на бібліотеки напередодні підписної кампанії з метою надання вказівок про те, які друковані засоби масової інформації слід, а які не слід передплачувати.

Відповідно до статті 32 Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу", особи, винні в порушенні законодавства про бібліотечну справу, несуть відповідальність згідно з законом," – наголошується у запиті.

Також "бібліотеки самостійно визначають джерела комплектування своїх фондів, зміст, напрями та форми своєї діяльності та мають право на захист створених нею баз даних, інших об’єктів інтелектуальної власності бібліотек", – підкреслює Томенко.

З огляду на викладені факти, депутат вимагає здійснити перевірку наведених фактів та притягти винних посадових осіб до відповідальності, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування