Знову про Піскуна та наркотики...

Четвер, 19 червня 2003, 12:50
В середу у вечірньому ефірі української служби радіо "Свобода" Тимошенко знову говорила про Генерального прокурора Піскуна та його причетність до наркобізнесу . Її справа у Генпрокуратурі наближається до завершення, джерела вважають, що звинувачення достатньо серйозні і Тимошенко вже не вдасться викрутитися. Тому вона розпочала боротьбу з Піскуном не на життя, а на смерть.

Оскільки в Україні переважна більшість державних службовців так само як і бізнесмени живуть "за поняттями", а не за законами, то в Тимошенко є єдиний вихід – знайти підтвердження незаконної діяльності її головного ворога – генпрокурора. Якщо вона зможе це зробити, у її справі буде зроблено перерву.

Подаємо текст розшифровки телеефіру зі скороченнями.



Юлія Тимошенко: Перш за все, я б хотіла розпочати з того, що в Україні дійсно відбулася надзвичайна подія, яка була повністю закрита від ЗМІ, що підтверджено СБУ: заарештовані два офіцери міліції, які займали посади в слідчих відділеннях податкової міліції, Нескаромний Олег Вікторович та Шаманський Віталій Федорович. Заарештовані СБУ прямо в лабораторії, де вироблявся синтетичний наркотик сентоніл.

Сентоніл, щоб нашим слухачам було зрозуміло, майже в 400 разів сильніший наркотик ніж морфій. І 40 кг – це рекорд Гінеса для будь-якої країни світу, для світу - рекорд Гінеса, тому що для декількох грамів використання цієї речовини в фармацевтичних виробництвах потрібні спеціальні ліцензії. 40 кг, це навіть неможливо уявити, - це половина бюджету України.

Затримані податківці - ніякої інформації суспільству не надано. Але, коли ми зайнялися цією справою і як депутати – розслідуванням цієї справи, обставин більш детально, то з'ясувалося, що ці люди, по-перше, були прийняті під час роботи Піскуна: їх безпосереднім керівником, ці люди за його рекомендацією були прийняті.

У нас зараз є достатня кількість підтверджень, що ці люди разом з Піскуном працювали як одна команда. Ці докази ми передамо в найближчий час в СБУ.

Мене, власне, здивувала реакція і влади, і більшості парламентської – навіть нічого в країні не відбулося, навіть ніякої події не сталося стосовно того, що така кількість наркотику, якої не тільки для України достатньо, а навіть для Європи також достатньо такої кількості. Взагалі, як нічого не відбувається в країні. І те, що Піскун до цього безпосередньо причетний, і ми такі докази наводимо, не береться до уваги.

Чому саме я оголосила всі ці факти, ганебні факти? Тому що, не будь-який депутат може такі факти оголошувати, тому що наркобізнес – це сотні, сотні мільйонів доларів. І для того, щоб увійти в конфлікт із людьми, які є дахом цих людей, які безпосередньо займаються цією справою, потрібно мати і посадовий стан, і душевний такий, щоб мати можливість такі речі оголошувати.

Головне, що підтвердився сам факт: і кількості цього препарату, і того, що ці податківці є, і того, що цей факт відбувся. І тепер СБУ, навіть не вивчаючи деталей, вже дає апріорі оцінки, що Піскун до цього не причетний. А те, що люди, які затримані, були заднім числом звільнені зі своїх посад в податковій міліції, каже про те, що вже настільки все пов'язане в нашій країні в кримінальному сенсі на найвищих щаблях влади, що говорити про дійсно реальне розслідування таких речей, про реальних господарів таких виробництв наркотиків, на жаль, сьогодні не доводиться як із тим, як знайти справжніх вбивць Гонгадзе і багато інших злочинів, які не розслідуються сьогодні...

Свобода: Пані Тимошенко, я вибачаюся, що я Вас перебиваю, але, я так зрозумів, що ми нічого, окрім припущень, поки що від вас не почули: жодного факту, документа про причетність Піскуна до наркобізнесу. Більше того, ми не зовсім зрозуміли про що йдеться. Чи була така лабораторія в СБУ, бо, наскільки я знаю, у них немає даних причетності Піскуна до наркобізнесу? А що до того, де затримали тих двох людей: чи це лабораторія підпільна, чи така лабораторія існує? Ми не маємо ніякої інформації, ніяких документів.

Юлія Тимошенко: Завтра ( в четвер – УП) за запитом ВР будуть всі офіційні матеріали від СБУ на цю тему. Але ж головне, що СБУ підтвердила сам факт таких речей.

А те, що стосується Піскуна, додатково ми передамо документи... тому що все це, на жаль, тісно пов'язано. І хочу сказати Вам, що офіцери СБУ, вони і самі, які, я маю на увазі, на рівні виконавців, вони самі вже хочуть, щоб такі речі ставали реальністю в інформаційному просторі, щоб люди чули цю інформацію і щоб на неї реагували.

І повірте мені, народні депутати нашої фракції, вони ж не були присутні при тому, як затримували .. всі документи, всі факти ми маємо від достатньо чесних порядних офіцерів тих же самих служб. І головне, що Служба безпеки на рівні Радченка не спростувала самого факту, а, навпаки, надає документи стосовно цієї кримінальної події.

Свобода: Ви стверджуєте, що завтра в Верховній Раді буде підтверджено документально з боку СБУ наявність підпільної лабораторії з виробництва цього сентонілу?

Юлія Тимошенко: Всі доручення Верховної Ради дійшли до СБУ, і завтра ми будемо знайомити з цими документами. Але ще раз підтверджую, що матеріали, які є у нас – ксерокопії, вони є повністю реальні, і СБУ це не спростовує. А що стосується прикриття Піскуна, то як Ви хотіли, щоб люди, які уособлюють одну і ту саму владу, щоб вони зараз сказали, що Піскун є дахом для цих людей. Безумовно, вони такого не скажуть, але всі дані, які ми маємо, про це свідчать.

Свобода: Пані Тимошенко, а не можете Ви нам хоча б фрагмент навести, хоча б показати ксерокопію нашому, присутньому там гостеві, пану Кармазіну, де підтверджується прямо, що пан Піскун пов'язаний з цим наркотиком, з виробництвом і торгівлею.

Юлія Тимошенко: Завтра у Верховній Раді ми ці документи оголосимо, і вважаємо, що це якраз Верховна Рада - місце для того, щоб ці документи були передані в профільні комітети і для того, щоб вони були вивчені і передані в СБУ. Ми хочемо, щоб це відбувалося в присутності депутатів, і на завтра ми внесли проект постанови про те, щоб заслухати, терміново заслухати звіт Генпрокурора і інформацію вивчити від СБУ.

Свобода: А ми сподівалися, що Ви нам-таки ексклюзивно дасте, для радіо "Свобода", хоча б якісь фрагменти тих документів. Це було б цікаво для 8 мільйонів слухачів. У Верховній Раді всього-на-всього збереться 300 депутатів, а нас слухає сьогодні близько 6-8 мільйонів людей...

Юлія Тимошенко: Я просто думаю, що я маю порадитися з фахівцями в цьому напрямку для того, щоб ті докази, які у нас є, просто б не були знищені тією ж самої владою, яка має доступ до всіх комп'ютерних баз даних. Тому ми просто дуже обережно користуємося тими доказами, розуміючи, що влада буде їх знищувати.

Свобода: В інтерв'ю пана Піскуна прозвучала така фраза, що двоє осіб, які заарештовані 5 місяців тому, нібито лише працювали у той час у податковій міліції, коли працював пан Піскун. Тобто він не підтвердив того, що він знав тих людей, і не підтвердив того, що він їх рекомендував. Пані Тимошенко, можливо, у вас є якісь документальні підтвердження того, що він рекомендував на службу у слідчі органи податкової інспекції? Це ж не є секретний документ.

Юлія Тимошенко: Безумовно, в податковій міліції немає ніякого секрету з того, що це люди Піскуна, що він їх рекомендував, що за його рекомендаціями вони призначені. Тобто це не є таємниця, і для цього непотрібно певних документів. Є, я думаю, люди, які готові давати свідчення.

У мене інше питання: хто буде у нашій країні об'єктивно розслідувати справу стосовно цієї кількості наркотиків, які знайдені разом з арештом офіцерів податкової міліції. Який орган в нашій країні може об'єктивно розслідувати всі обставини? Якщо враховуючи, що у нас "кругова порука", знайти, хто це зробить, об'єктивно сьогодні в Україні неможливо.

І тому я хочу також сказати, що якщо завтра у Верховній Раді знову буде зірвано слухання з цього питання, знову буде зірваний звіт Піскуна на цю тему, наша фракція за підтримки ще кількох фракцій, буде звертатися до Міжнародних організацій по боротьбі з наркобізнесом, тому що ті організації дійсно можуть провести об'єктивне розслідування, і копії документів ми обов'язково надамо для того, щоб вони мали можливість їх вивчити.

А стосовно заяв пана Піскуна, я можу сказати наступне. Пану Піскуну як нікому іншому відомо, що всі кримінальні справи, які він намагався слідом за іншими прокурорами ініціювати проти мене і моєї родини, на сьогодні закриті судом. І тому саме Піскун, розуміючи це, продовжує цей бруд в ефірі. Я можу сказати, поки рішення суду існують, він не має права навіть слова казати. І те, що зараз лунало в мій бік, це просто слабкість Піскуна, це просто його дуже слабка і необґрунтована позиція.

А у мене вистачить і твердості в позиції, і наполегливості в тому, щоб крок за кроком такі речі, про які я зараз кажу, в тому числі, пов'язані з величезним наркобізнесом потрошку намагатися припинити в Україні, поки ми в опозиції. А якщо Господь так ситуацію складе, що ми в складі інших сил будемо при владі, то значно швидше підуть справи.

Свобода: Дякую, пані Тимошенко. І я хочу сказати, що у звіті ООН, якраз комітету у боротьбі з нарковиробництвом і транспортуванням та збутом наркотиків у світі за 2002 рік Україна названа державою, котра не відноситься до великих виробників і транзитників наркотиків. І серед вироблюваних в Україні наркотичних речовин у цьому звіті ООН називається лише опій, тобто Україна фігурує у списках країн, де наркоторгівці вирощують певну кількість опійного маку... Ми це знаємо. А щодо виробництва синтетичного наркотику, якихось серйозних даних до сьогодні не було.

Так що, якщо це все підтвердиться, що це є підпільна лабораторія, що 40 кг... Я хочу сказати слухачам про те, що під час хірургічної операції внутрішньовенно вводиться, якщо я не помиляюсь, якась там сота доля міліграма (в розчині, безумовно) цієї речовини, для того, щоб проводити операцію під наркозом, тобто, це - надзвичайно сильна речовина, і сорок кг. – це, дійсно, дуже багато.

І якщо це буде підтверджено завтра документально з боку СБУ, і якщо ця справа набуде розголосу, то для міжнародних організацій буде багато роботи, я думаю. А сьогодні поки що ми тільки почули більше емоцій з обох боків, і з боку Генпрокуратури, і з боку тих, хто обвинувачує, поки що ми не побачили жодного конкретного документа, жодного конкретного факту, який би підтверджував причетність генпрокурора до виробництва наркотиків.

І ми сподіваємось, що завтра ця справа буде доповнена якимись новими фактами, новими матеріалами… Я сподіваюсь, що завтра – пані Тимошенко, я до Вас звертаюся, - будуть документи нові оприлюднені з приводу цієї справи, і ми можемо до цієї справи повернутися – 20 сек.

Юлія Тимошенко: Так, безумовно, але ж справжнє слідство і справжнє визначення винних можуть відбутися тільки після очищення всіх владних структур України, коли будуть щиро розслідуватись подібні справи – і таке буде.

***

В той же час, генеральний прокурор України Святослав Піскун в інтерв'ю українській службі радіо "Свобода" спростував інформацію про причетність Генпрокуратури до наркобізнесу і вважає це наклепом.

"Ви розумієте, що таке наркотик? Я його в житті не бачив ніколи і не знаю нікого з тих, які могли цим займатися", - заявив Піскун.

"Справа навіть не в тому. Мені здається, що це недосконалість нашого законодавства, що народний депутат може образити кого-небудь у якій завгодно формі!", - додав генпрокурор.

Коментуючи причини такого запиту Тимошенко, Піскун сказав, що оскільки вона "знаходиться під слідством", "вона захищається всіма можливими і неможливими заходами: вона обманює, вона наговорює, вона бреше, вибачте, українською мовою, вона наклепи зводить, тому що вона - народний депутат, вона захищена від усього".

Тобто, закон про народного депутата каже, що народний депутат може образити будь-яку людину в країні, і йому за це нічого не буде. Раптом виходить народний депутат і каже, що я причетний до наркобізнесу в Україні. А питається: "З чого взяли?" А вона каже: "5 місяців тому затримані податківці, які нібито кришували на торгівлю наркотиками".

"І питають нормального глузду люди в Комітеті, куди вона звернулася: "Яке відношення до цього має Піскун?" "А він тоді", - каже, - "працював у податковій". Тут же Радченко спростував це повідомлення, сказавши, що ніхто з керівників Генпрокуратури не має ніякої інформації з приводу наркобізнесу чи наркоторгівлі", - нагадав генпрокурор.

"Мене питають журналісти: "Святослав Михайлович, Ви будете подавати позов до суду?". Я відповідаю: "Для чого я буду подавати позов до суду, тому що я на цей суд прийду, а вона ж не прийде", - переконаний Піскун.

Говорячи про лідера БЮТ, генпрокурор відзначив, що "вона вродлива, вона симпатична, вона розумна, але у неї є кримінальне минуле, і тому ми не можемо зрозуміти один одного". "У нас стосунки, пам'ятаєте брати Вайнери писали, що у слідчого і підслідного відносини повинні бути як у верстатника і заготовки, яка знаходиться у верстаті", - зазначив він.

"Я розумію, що вона на нервовому зриві, що їй тяжко, що не вдається те, що вона планувала протягом багатьох років, що всі навколо неї вже сидять, що вона одна лишилася, всі, так би мовити, хто під судом, хто в бігах, хто під вартою, хто ще десь. Це не робить її щасливою. Ви знаєте, все-таки, якісь засади моральності є: вона розуміє, що через неї постраждало дуже багато людей, через її амбіції фінансові, політичні, інші", - прокоментував суперечку Піскун.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування