КС вирішить долю Кучми

П'ятниця, 20 червня 2003, 11:48
Лідер Соцпартії Олександр Мороз вважає, що пропозиція президента України про проведення виборів глави держави, Верховної Ради й органів місцевого самоврядування протягом року раз у п'ять років є "абсолютно невивіреною позицією", однак передбачає пролонгацію повноважень Леоніда Кучми.

Олександр Мороз є співголовою спеціальної парламентської комісії з внесення змін до Конституції.

В інтерв'ю журналістам у п'ятницю, коментуючи телезвернення президента Кучми до народу, де той виклав основні положення внесеного у парламент законопроекту, Мороз підкреслив, що положення про проведення виборів в один рік, "швидше за все, найбільше цікавить президента, оскільки передбачає механізм продовження його повноважень".

Він також назвав "правовою нісенітницею" це положення, оскільки його введення створює ряд правових колізій: наприклад, якщо парламент відправляється у відставку, яким чином мають працювати місцеві органи влади і президент.

Лідер СПУ підкреслив, що "нічого нового не одержав для себе і був трохи здивований тим, з яким апломбом було подано звичайну справу". За його словами, внесення змін до Конституції є "справою суб'єкта законодавчої ініціативи і, напевно, необов'язково було в такий спосіб це обставляти".

Мороз також підкреслив, що в пропозиціях президента є "новація, невідома у світі" - постійно діюча парламентська більшість. Це, за його словами, "юридично невизначена категорія, взагалі абсурдна".

Разом з тим, сказав лідер соціалістів, парламент має намір розглянути президентський законопроект і направити його до Конституційного суду для дачі висновку про відповідність нормам Основному закону. По суті цей президентський законопроект розглядатиметься на осінній сесії, повідомив він.

Коментуючи заяву президента України про те, що вибори глави держави повинні відбутися у 2004 році, Мороз сказав: "Це ми і так знали". У той же час, депутат додав, що Кучма "не сказав, братиме чи не братиме участь у цих виборах".

Мороз повідомив, що вже в п'ятницю до Конституційного суду буде подане подання групи народних депутатів про можливість обрання діючого президента на третій президентський термін.

В інтерв'ю журналістам народний депутат Юрій Луценко (фракція СПУ) повідомив, що авторами цього конституційного подання є фракції СПУ, Блоку Юлії Тимошенко і частина депутатів фракції "Наша Україна".

Він заявив, що подання цього документа є "першим кроком акції "Кучма має піти".

Раніше Кучма заявляв, що не збирається йти на новий термін на виборах у 2004 році.

У середу народний депутат Микола Оніщук (фракція ПППУ - "Трудова Україна") висловив думку, що єдиним кандидатом від парламентської більшості на президентських виборах буде Кучма.

"Я не є суддею Конституційного суду, щоб давати оцінку, але факт залишається фактом - нинішній глава держави обирався як президент за даною Конституцією один раз, а чи має Основний закон зворотню силу на публічно-правові відносини - це питання", - заявив Оніщук.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News