Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

УКРАЇНА ЗАЛИШИЛАСЯ БЕЗ МІНІСТРА ОБОРОНИ

П'ятниця, 20 червня 2003, 13:49
Міністр оборони України Володимир Шкідченко подав рапорт про свою відставку.

Рапорт про відставку Шкідченко подав у п'ятницю під час наради за результатами перевірки стану бойової готовності частин і підрозділів Збройних сил України, що дислокуються на території Криму, і дотримання ними вимог законодавства з цільового використання державних коштів, техніки й матеріалів, нерухомості.

Нараду провів президент України Леонід Кучма, повідомляє прес-служба глави української держави, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У нараді взяли участь прем'єр-міністр України Віктор Янукович, керівництво силових відомств України й Ради національної безпеки й оборони України.

У вступному слові Кучма підкреслив, що до цієї наради його підштовхнула його поїздка до Криму, у Севастополь, "коли він вирішив подивитися на збройні сили не "з парадного входу, а з тилу". "Тим більше, що багато років йде реформування Збройних сил України і поки що ми одержуємо незадовільну оцінку з боку усіх. Тому що йде воно повільно, хаотично, немає чіткої програми", - підкреслив президент.

"Якщо такими темпами реформувати і далі, ще десятки років знадобляться, щоб створити нормальні Збройні сили, яких вимагає наше життя", - заявив глава держави, визнавши при цьому, що економічний стан не давав можливості 100%-го фінансування цих змін.

Кучма підкреслив, що Україні необхідні "значно менші, сучасні, добре озброєні, підготовлені, боєздатні Збройні сили, оскільки боєздатність - це головна мета військової реформи".

За його словами, на сьогодні в цій сфері склалася парадоксальна ситуація. "Ми маємо одну з найбільших за чисельністю армію в Європі і, разом з тим, одну з найменш боєздатних, як з'ясовується", - заявив Кучма.

Він також навів дані про те, що за останні два роки ВМС України 13 разів перевірялися різноманітними комісіями Міноборони і Генштабу, і під час перевірок відзначався ріст боєздатності українського флоту.

"Апогею досягли в листопаді 2002 року, коли, за даними колишнього головкому Михайла Єжеля, майже 95% кораблів і частин постійної готовності оцінювалися готовими до виконання задач за призначенням. Таких показників, напевно, не мав і колишній радянський флот в найкращі часи", - відзначив Кучма.

За його словами, насправді мав місце факт дезінформації керівництва держави про реальний стан ВМС. "Те, що я побачив під час відвідування Севастополя, мене вразило, тому я доручив секретаріатові РНБО підготувати цю нараду і поговорити відверто. Тому мета наради - визначити, які заходи необхідно терміново ухвалити в цій сфері", - сказав президент.

У ході наради виступили глава комісії з перевірки стану справ, заступник секретаря РНБО Ігор Смешко, генпрокурор України Святослав Піскун, керівник головного контрольно-ревізійного управління Петро Германчук, глава Рахункової палати України Валентин Симоненко, глава СБУ Володимир Радченко, секретар РНБО Євген Марчук.

Під час обговорення звіту комісії були виявлені серйозні недоліки в роботі керівництва Міноборони й Генштабу ВСУ.

Шкідченко очолив Міноборони у листопаді 2001 року, після відставки міністра оборони Олександра Кузьмука, причиною якої послужила катастрофа російського Ту-154. Лайнер збила 4 жовтня, по трагічній випадковості, українська ракета, випущена під час навчань у Криму.

Шкідченко обіймав посаду начальника генштабу ВСУ - першого заступника міністра оборони з вересня 1998 року.

Це вже друга заява про відставку Володимира Шкідченка з посади міністра оборони. Перший раз міністр написав рапорт після трагедії в Скнилові влітку минулого року. Тоді президент не задовольнив заяву міністра оборони.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...