Російський мільярдер Ходорковський схиляє Кучму на бік Росії

П'ятниця, 20 червня 2003, 14:07
Голова правління російської нафтової компанії "ЮКОС" Михайло Ходорковський звернувся з пропозицією до президента України Кучми "включити термінал "Південний" у перелік експортних нафтових терміналів для поставок нафти для Російської Федерації".

Лист з такою пропозицією на прес-конференції у парламенті у четвер оприлюднив голова парламентського підкомітету з питань газової промисловості Олекса Гудима ("Наша Україна").

Називаючи "обопільно вигідним" використання потенціалу "недавно створеної нафтопровідної інфраструктури України", Ходорковський пропонує використовувати "для експорту російської нафти" "термінал "Південний". "Без негативного впливу" на стратегічні інтереси сторін, може бути налагоджена "поставка російської нафти в напрямку Кременчук-Снегірьовка – термінал "Південний".

За словами Гудими, "ЮКОС" висловлює готовність "загрузити українську нафтопровідну систему та термінал "Південний" російською нафтою та "сприяти залученню інших російських компаній".

Проте на думку народного депутата, "в разі надзвичайних обставин ніхто не гарантуватиме рівень енергетичної безпеки України, якщо нафтовий термінал в Одесі та нафтопровід Одеса-Броди потраплять в руки російських компаній".

Гудима зазначає, що "за пару мільйонів Україні пропонують перекреслити всі здобутки попередніх урядів і скликань парламентів". У той же час, "енергетична безпека", заради якої будувався нафтопровід, не вимірюється ані в тоннах, ані в метрах, ані в мільйонах доларів".

В умовах виходу іракської нафти на світові ринки російські компанії намагаються зберегти певний рівень виробництва, а також призупинити кроки, небажані для Росії, - зокрема, "використання нафтопроводу Одеса-Броди для транзиту в ЄС каспійської нафти через Україну", - наголошує Гудима.

"Смішно говорити про якісь вигоди реверсу для України, якщо вже є експертна оцінка багатьох держав, в тому числі США та ЄС, щодо визнання проекту стратегічним для диверсифікації джерел енергопостачання за рахунок виходу каспійської нафти на світові ринки", - цитує Гудиму прес-служба УНП.

Читайте також:

Мер Львова підтримує Росію

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News