Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НОВИЙ ПОСОЛ США ВИМАГАЄ ЧЕСНИХ ВИБОРІВ-2004 взамін вступу до НАТО та ЄС

Субота, 21 червня 2003, 17:27
Забезпечення інтеграції України до Євроатлантичної співдружності, підтримка вступу до Світової організації торгівлі, а також забезпечення свободи слова і чесних виборів – такі пріоритети майбутньої роботи в Україні нового посла США Джона Гербста.

"Забезпечення інтеграції України до Євроатлантичної співдружності" є метою зовнішньої політики США, зазначив Гербст, виступаючи з доповіддю перед членами Комітету з міжнародних стосунків Конгресу США.

"Це означає побудову наших стосунків з Україною через просування регіональної безпеки та боротьбу з глобальним тероризмом", - сказав Гербст.

"У зв'язку з цим, ми серйозно оцінюємо рішення України приєднатися до коаліції за звільнення Іраку, яке було продемонстровано відправкою до Кувейту РХБ-батальйону", - зазначив він і нагадав, що "парламент України нещодавно прийняв рішення направити до Іраку миротворчу бригаду, як частину стабілізаційних сил коаліції".

За словами Гербста, США також зацікавлені у переході України "до демократії та вільного ринку".

"Ми будемо тісно працювати із урядом України і з народом, щоб прискорити прогрес. З того часу, коли ми переживали деякі важкі моменти у наших двосторонніх відносинах у 2002 році, наші стосунки переміщаються у більш позитивний напрямок", - зазначив американський дипломат.

За його словами, президентські вибори, заплановані наступного року, "є критичним випробуванням обов'язків уряду перед демократією". У разі призначення послом Гербст обіцяє працювати над тим, щоб українці могли зробити свій вільний та справедливий вибір.

"Наявність виборчого процесу за стандартами ОБСЄ, і результат, який відображає волю народу, є життєво необхідним для успіху у прагненні України приєднатися до НАТО та просунутися ближче до Європейського Союзу. США також настійливо підтримають свободу слова в Україні, і я буду працювати над тим, щоб це стало реальністю", - зазначив Гербст.

Окрім цього США висловлюють готовність "допомогти Україні здійснити План дій Україна-НАТО, який був прийнятий у листопаді 2002 року Комісією Україна-НАТО на саміті у Празі".

"План передбачає важливі політичні, економічні та оборонні реформи. План дій – дороговказ України у просуванні до мети стати ближче до Альянсу та врешті, приєднання до нього", - зазначив у виступі Гербст.

Ще однією "стратегічно важливою темою" стосунків України та США він назвав проблему "нерозповсюдження". "Ми працюємо з українським урядом та іншими урядами, щоб спільними зусиллями посилити здійснення контролю над експортним озброєнням України", - сказав Гербст.

Говорячи про економічні перспективи співпраці, він зауважив, що США продовжить "підтримувати зусилля України вступити до СОТ". "На економічному рівні ми задоволенні, що уряд України піднявся у своїх зусиллях щодо вступу до Світової Організації Торгівлі. Процес вступу буде вимагати змін торгівельного режиму України, щоб досягти більш прозорої економіки", - зауважив у виступі Гербст.

51-річний Джон Гербст, кандидат на посаду посла США в Україні. До цього з 2002 року був Посолом США в Узбекистані.

Згідно з біографією Гербста, перед призначенням у Ташкент він прослужив три роки генеральним консулом США в Єрусалимі. Перед цим він працював заступником посланця у Нових незалежних державах, директором офісу з питань незалежних держав, працював у посольствах у Тель-Авіві, Москві й столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.

Має дружину росіянку і п'ятеро дітей. Належить до еліти Держдепартаменту, відомої як Senior Foreign Service і має офіційний ранг міністра-консула.

Українська правда

Читайте також:

США можуть порівняти Карімова і Кучму

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування