Колега Кучми продовжив свої повноваження до 2020 року

Понеділок, 23 червня 2003, 12:07
Президент Таджикистану Емомалі Рахмонов отримав право залишатися на посаді глави держави до 2020 року. Таку можливість йому надав референдум, який відбувся у неділю.

Громадяни Таджикистану схвалили внесення 56 поправок до Конституції.

Одна з поправок говорить, що президенту відтепер буде дозволений не один семирічний термін, а два. "За скромним формулюванням відкриваються дуже широкі перспективи для нинішнього таджицького лідера", - пише російський "Комерсант".

"Емомалі Рахмонов очолив Таджикистан ще в 1992 році – спочатку як глава парламенту (тоді президентська форма правління була скасована і главою держави був спікер парламенту).

Вже через два роки офіційний Душанбе передумав і вирішив, що президентська влада все ж підходить для країни, і Емомалі Рахмонов був обраний на перший п'ятирічний термін (за тогочасною конституцією йому дозволялося усього два).

Однак вже напередодні переобрання в 1999 році пан Рахмонов запропонував трохи підправити конституцію. І замість двох дозволених президентських термінів по п'ять років, в ній був прописаний тільки один, але вже семирічний. Відповідно, в 1999 році в Душанбе вирішили зробити вигляд, що згідно з новою конституцією новообраний пан Рахмонов відсиджує свій перший термін, який і повинен завершитися в 2006 році.

Але не пройшло і цих семи років з моменту прийняття тієї конституції 1999 року, як в Душанбе виявили, що в ній можна ще багато чого виправити. Так було вигадано 55 поправок до тексту конституції плюс ще одна, яка містить перехідні положення. Саме ця, 56-а (в сукупності з 37-ою, що дозволяє президенту займати свою посаду два семирічних терміни поспіль), додає значення всьому референдуму.

У ній говориться, що "вибори президента на два терміни поспіль починаються після припинення повноважень чинного президента". Іншими словами, всі попередні терміни Емомалі Рахмонова тепер не зараховуються. У 2006 році він може знов обиратися на перший термін, а через сім років – на другий.

Таким чином, якщо врахувати чудовий адміністративний ресурс, продемонстрований ходом вчорашнього референдуму, президент Рахмонов автоматично залишається біля керма до 2020 року", - пише "Комерсант".

Сам 50-річний Рахмонов зазначив, що поки не готовий відповісти на питання про подальше балотування. "Ще залишається три роки, і хто знає, що може статися – залишимося ми здорові чи ні, хто знає. У мене поки немає жодних планів, я ще про це не думав", - філософськи сказав президент.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування