Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати погодилися з Кучмою тільки в одному пункті реформи

Понеділок, 23 червня 2003, 15:03
Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з роботи над законопроектом по внесенню змін до Конституції України врахувала пропозиції президента України Леоніда Кучми стосовно припинення депутатських повноважень.

Про це журналістам у понеділок повідомив співголовуючий комісії, лідер фракції Соцпартії Олександр Мороз.

Комісія врахувала у депутатському законопроекті пропозиції президента про те, що депутатські повноваження можуть бути припинені у разі виходу (виключення) народного депутата, обраного від партії (виборчого блоку партій), зі складу фракції цієї партії (виборчого блоку), а також у випадку, якщо депутат протягом 20 днів не припинив суміщати депутатську посаду з іншими видами діяльності, забороненими законодавством.

У той же час Мороз висловив думку, що, швидше за все, Конституційний суд не підтримає цю позицію, оскільки Венеціанська комісія висловила заперечення з цього питання ще декілька років тому.

Він вважає, що інші норми, запропоновані президентом України, будуть менш дискусійними, крім пропозицій, що стосуються внесення змін у статтю 85 Конституції України, що визначає повноваження Верховної Ради, і статтю 106 Основного закону, що визначає повноваження президента.

Відповідаючи на питання про те, чи обговорювалася можливість позбавлення парламенту повноважень відправляти у відставку генерального прокурора, Мороз підкреслив, що у більшості парламентських або парламентсько-президентських держав світу це право залишається за парламентом.

З його слів, у ході засідання члени комісії погодилися на думці, що знайти компромісний варіант між депутатським і президентським законопроектами не вдасться. "Логіка двох проектів різна", - підкреслив він.

Коментуючи президентський законопроект, Мороз підкреслив, що Кучма "пропонує посилити свої повноваження і стати вищим, ніж парламент". Він також додав, що ці два законопроекти альтернативні за логікою свого змісту. "У законопроекті президента стільки поворотів, пасток, які не можна пропускати в жодному разі", - відзначив депутат.

Відповідаючи на питання, чи збирається комісія направляти на розгляд президента допрацьований законопроект, Мороз пояснив, що Конституція передбачає порядок, за яким суб'єкти законодавчої ініціативи - президент України і парламент (150 народних депутатів) готують проекти, і вони будуть розглядатися по суті тільки після отримання висновків КС.

"Це означає, що розглядати ці проекти перед висновками КС не треба, тому що в іншому випадку ці проекти певним чином легітимізуються, набирають юридичну силу", - пояснив депутат.

Зі слів Мороза, вже практично зібрані 150 підписів під парламентським законопроектом.

Чергове засідання тимчасової спеціальної комісії парламенту по роботі над законопроектом з внесення змін до Конституції відбудеться у вівторок о 10.00.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування