"НАША УКРАЇНА" ГОЛОСУВАТИМЕ ПРОТИ ЗАКОНОПРОЕКТУ КУЧМИ

Понеділок, 23 червня 2003, 16:40
Своєю промовою Кучма зняв всі декорації з розмов про нагальну потребу конституційної реформи, натомість залишилися лише найбільш цинічні наміри. Про це на прес-конференції в Житомирі лідер "Нашої України" Віктор Ющенко, коментуючи останнє звернення президента з приводу політичної реформи.

"Якщо проаналізувати виступ президента, то можна легко прогнозувати, якими будуть наступні дії влади. Для неї головне – залишитися біля державного керма, і для цього вона намагається задіяти механізм суміщення всіх виборів," – цитує Ющенка прес-служба блоку.

Коментуючи можливість проведення цієї ініціативи через Верховну Раду, він припустив, що спочатку в Конституцію спробують внести норму про суміщення всіх виборів, не вказуючи точно, з якого року ця норма вступатиме в дію.

Другим кроком, на думку Ющенка, буде голосування простою більшістю Верховної Ради – 226-ма голосами – за механізми цієї норми, в тому числі за конкретний рік, у який відбудуться всі вибори. При цьому лідер "Нашої України" зауважив, що говорячи про суміщення всіх виборів, "не виключено, що влада, має на увазі 2007 рік".

"Наша Україна" не поділяє такий підхід і голосуватиме проти цієї ініціативи," – наголосив парламентарій, додавши, що ця норма не працюватиме на стабільність в державі, а навпаки, може призвести до політичного хаосу.

Як приклад Ющенко навів ситуацію, коли після виборів парламент не зможе вчасно сформувати більшість і повинен буде розпуститися. "Чи не означатиме це, що президент також повинен буде піти у відставку і слід буде призначати нові вибори глави держави, щоб не виникало розбіжності в часі між виборами?" – заявив депутат.

"В нинішній ситуації чіпати Конституцію досить небезпечно, адже це буде серйозним дестабілізуючим кроком," – заявив лідер "Нашої України", наголосивши, що більшість депутатів Верховної Ради не поділяють ідеї суміщення виборів.

На цій же прес-конференції Віктор Ющенко заявив, що він не виключає самостійної участі КПУ у президентських виборах 2004 року. Водночас він висловив упевненість у тому, що демократичні сили мають піти на вибори зі спільною програмою, узгодженою командою і єдиним кандидатом.

"Сьогодні демократичні сили працюють над спільним баченням політичної реформи, над майбутньою політичною системою, і ця робота повинна стати хорошим підґрунтям для виходу демократичних сил на спільну програму," – відзначив народний депутат.

Він визнав, що процес об'єднання політичних сил і утворення широкої коаліції є дуже непростим, запевнивши, що восени всі вітчизняні політичні сили визначаться і зроблять свій остаточний вибір.

"В цьому контексті є дуже важливою роль регіональних форумів," – заявив Ющенко. За його словами, "обласний форум "Нашої України" продемонстрував, що формування широкої коаліції демократичних сил є реальним завданням, адже за одним столом зібралися представники "Нашої України", Соціалістичною партії та Блоку Юлії Тимошенко".

Ющенко також наголосив, що політикам доведеться подолати складний шлях до об'єднання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування