Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що діється на "Інтері"?

Понеділок, 23 червня 2003, 19:37
У телеканалу "Інтер" вимальовується "цікава" перспектива поповнити медіа-холдинг тандему Суркіс-Медведчук. Про їхнє уміння поводитися зі ЗМІ легко переконатися на прикладі смерті таких явищ української журналістики як "Київські відомості" або вечірні ефіри ТСН "1+1".

Тривалий час ефіри "Інтеру" було складно назвати зразком демократичних новин в демократичній країні. Однак останні півроку рішенням Зінченка на каналі почалися зміни. Зараз, після його відходу з "Інтеру" і розриву зі СДПУ(О), журналісти чекають повернення старих часів. Про це – інтерв'ю "Українській правді" одного зі старожилів інформаційної служби каналу Володимира Ар'єва.


- Зінченко останнім часом був людиною, яка захищала канал від того, що продукує відома структура адміністрації президента. Тобто він ставав бар'єром, який не дозволяв просувати інформацію, яка вигідна цим людям. У результаті у нього і виникав конфлікт з іншим власником Ігорем Олександровичем Плужніковим. Деталі цього я не знаю, але, наскільки мені відомо, конфлікт був серйозним - раз він закінчився тим, що Олександр Зінченко заявив, що він просто йде з каналу і більше не може проводити реформи, які почав.

- Ти говориш про його візит на канал, коли він сказав, що відтепер з питаннями звертайтеся до Ігоря Плужнікова?

- Так. У нас насправді багато питань до Ігоря Олександровича. Ми б хотіли, щоб він приїхав на канал. Але з його боку ніяких рухів не було і бажань зустрітися з колективом служби інформації також.

Моя особиста думка - у людей прийшло зараз розуміння, що з відходом Зінченка на каналі починається нова ера. І багато з тих, хто починав з ним, можуть бути відсунені. М'яко кажучи.

- Про кого йде мова?

- Про менеджмент і про журналістів.

Конкретних прикладів я не знаю. Зараз обрана ось яка стратегія: бачте, Зінченко пішов, і нічого на "Інтері" не змінилося. Але найближчим часом ніхто не зможе втримати той тиск, який міг зупинити Зінченко. Ті удари, які він брав на себе і те, що він робив на каналі - це багато хто помітив, канал став спокійнішим, об'єктивнішим і демократичнішим. Зараз це буде тривати, але триватиме також і повзуча реакція. Це багато хто розуміє з колективу служби інформації.

Ще раз підкреслюю - це моя думка.

- Є якісь сигнали?

- Перший сигнал - на наступний день після тієї зустрічі Зінченка з журналістами. Це сюжет про газету "Команда" у програмі "Подробиці". Сюжет - інформаційно абсолютно необґрунтований. І всі знають, кому належить газета "Команда" [від УП: Суркісу].

- Але раніше на "Інтері" також було багато рекламних сюжетів…

- Наскільки мені відомо, це було те, що ТРЕБА було поставити.

- Чи були якісь розмови журналістів з кимсь з нових людей?

- Поки що ні, підтримується імідж того, що все добре і нічого не зміниться. Але зміни у будь-якому випадку будуть. Я й інші люди протягом минулого тижня намагалися з'ясувати у різних джерел. Джерела підтвердили: зараз вас чіпати не будуть, і спробують переконати, що з відходом Зінченка нічого не змінилося, але потім чекайте…

- На твій погляд, чому Зінченко пішов?

- Це було вершиною конфлікту, який підтвердився його виходом з керівництва партії. Зінченко не коментував свого рішення. Єдине - він сказав, що його просто образили.

- Є версія, що у нього були фінансові труднощі…

- Ні, однозначно ні. Канал процвітає, має ліцензію на 24-годинне мовлення на 10 років. Це все - через підходи до інформаційної концепції каналу.

- Чи були у вас затримки із зарплатою?

- Ні. Завжди виплачувалася день у день. Співробітники завжди при необхідності їздили у відрядження. Я вважаю, що тут мова йде виключно про політичне питання. І, я вважаю, керівництво служби інформації, швидше за все, може і не втримати цей натиск.

- Ти говориш про шеф-редактора Олексія Мустафіна?

- Так. Олексій збирав колектив, і говорив, що нічого у службі інформації "Інтеру" не зміниться. Він підкреслював це декілька разів. Але є всі підстави передбачати, що Олексію просто не вдасться. Навіть якщо він дійсно хоче, але йому просто не вдасться втримати той маховик, який розкручений на горі.

- Всі звернули увагу, коли Зінченко написав заяву, що розходиться за морально-етичними принципами з керівництвом партії - про це повідомив "Інтер". І у нічному ефірі каналу процитували його заяву - яка не могла не викликати різку реакцію лідера СДПУ(О). Як це відбувалося?

- Ця інформація була з тієї серії, яку "Інтер" не міг не дати. Справа у тому, що нічні новини можуть давати практично всю інформацію, вони могли це подати. Але і у "Подробицях" керівництвом було прийняте рішення, що не повідомити про це не можна.

- Скільки журналістів "Інтеру" входять у незалежну медіа-профспілку, до створеного минулої осені страйкому?

- До профспілки входжу поки я один. Але це не межа. Який може бути страйком? Проти чого на даному етапі протистояти?

- Ні, мова йде про той страйком, який з'явився у минулому році…

- До страйкому входжу я один. Але там принцип був - по людині від каналу. Ще, по-моєму, було всього чотири людини, які підписувалися під Маніфестом про політичну цензуру.

- І, маючи такий резерв опору на каналі, чи можна у разі закручення гайок, побачити реальну протидію?

- Думаю, що так. Різниця у тому, що це торкнулося безпосередньо нашого каналу. Тоді, восени, люди сподівалися, що будуть зміни на краще. І реформа, яка почалася, піде.

- І коли почалася реформа на "Інтері"?

- Почалася досить давно. Відоме інтерв'ю Зінченка "Дзеркалу тижня" було у березні, але до цього йшло давно. У службі інформації намагалися завжди робити все якомога об'єктивнішим. Нічні новини у нас були більш вільними. "Інтер" більше ставав на підтримку інших каналів, де темники просто лютували. Тому що у нас "темниківські" теми якщо і виконувалися, то дуже рідко.

- Зараз кажуть, що саме Зінченко дав добро, щоб темники не виконувалися…

- Так. У темниках були теми, які складно було обійти, тому що вони становили інформаційну цінність. Інша справа - він вимагав, щоб подавалася інформація не так, як було потрібно ззовні. А так, як реально бачать журналісти. Тобто об'єктивно. Він хотів побудувати нормальну службу інформації, яка б інформувала. Природно, з урахуванням нинішньої політичної ситуації на загальнонаціональному каналі неможливо зробити Бі-Бі-Сі. Але його завданням було зробити максимально об'єктивною службу інформації.

- Як це виглядало?

- Зінченко приїжджав на канал, збирав службу інформації, говорив: хлопці, ви розумієте, що канал "Інтер" - це сила, канал, який вже має ліцензію, канал, який має досить велику вагу. І те, що ви слухаєтеся темників - це свідчить тільки про вашу власну слабкість. Ви вигадали з темників химеру. Абсолютно спокійно їх можна обійти. Ця розмова була десь місяць тому… До цього він говорив: максимальна деСДПУ(О)зація каналу, тому що одна партія не може бути присутня одноосібно на загальнодержавному каналі.

- Якщо повернутися до нинішньої ситуації - є інформація, що вже написали заяви про звільнення дружина й дочка Зінченка, і начебто мав намір написати ще дехто. Тобі щось відомо з цього приводу?

- Я, на жаль, не розмовляв з ними про це. Я можу сказати про те, що відбувається у службі інформації. А у службі інформації зараз люди просто готуються до оборони.

- І на що ви готові піти?

- Давайте не будемо поки про це говорити. Стратегічно це було б неправильно.

- Чи можна сподіватися побачити в Україні картину празького телебачення: журналістів, що стоять за спиною ведучих в ефірі і які вимагають свободи від тиску ззовні?

- На жаль, цього я сказати не можу. Є сумніви, але є й варіанти. Швидше за все, ми підемо своїм українським шляхом. Якщо підемо. Але факт - опір на каналі "Інтер" у службі інформації визріває. Він зараз просто формулюється.

Нинішнє затишшя - це затишшя перед бурею, в якій загине дуже багато кораблів…

Якщо подивитися на ситуацію - то вона досить складна. Зінченко ніхто не звільняв з каналу. Він пішов сам. Але причини, через які він пішов - це питання. Він просто повідомив, що не має відношення до каналу.

- До речі, що це означає - він продав акції, чи що?

- Я не знаю. Якщо у нього були акції, то який смисл було їх продавати як акції прибуткового каналу. Я, на жаль, реєстру не бачив.

- Тобто навіть ви, люди, які працюють на каналі, не знаєте, хто ваші власники?

- Ні. Це закрите акціонерне товариство. Наскільки я знаю - я не бачив реєстру - в Зінченка акції є. Що б не говорили.

- У суботу "Дзеркало тижня" писало, що Зінченко натякнув, що він ще повернеться. Ви вірите, що можливе повернення ситуації на свої місця?

- На жаль, на даному етапі, я думаю, це неможливо. Моя особиста думка: я не думаю, що людина, яка створила найпотужніший в Україні канал і яка є його співвласником, так просто відмовиться від всього.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування