Реформа Кучми не витримала іспит у американських експертів

Середа, 25 червня 2003, 11:34
Вибори президента і парламенту в один рік нівелюють принцип рівноваги та взаємоконтролю між виконавчою та законодавчою гілками влади.

Таку думку висловили в інтерв'ю радіо "Свобода" американські політологи - дослідник провідного американського інституту Брукінгса Фіона Гіл та професор Корнельського університету Валері Банс.

Вибори в один рік нададуть Леоніду Кучмі більше контролю над політичною системою, вважає Фіона Гіл. Вони призведуть "до звуження можливостей для вибору, низької явки виборців, а тому збільшать можливості для маніпуляції виборчим процесом".

Професор Валері Банс також вважає, що зведення виборів у часі покращить електоральні перспективи екс-комуністів, які все ще знаходяться при владі в Україні:

"Враховуючи слабкість політичних партій в Україні та слабку партійну ідентифікацію виборців, екс-комуністи будуть здатні використати таку зміну для отримання результату на свою користь. У підсумку, слабшим стане розподіл влади між президентом та парламентом, який мав би врівноважити президентську владу".

Як вважає професор Банс, парламентська система забезпечує підконтрольність влади краще ніж існуюча в Україні президентська:

"Якщо хтось приходить до влади за теперішньої моделі побудови влади, вони вже там залишаються надовго. І якщо зблизити вибори у часі, тоді одна й та сама політична сила не лише отримає 5 років безроздільного володарювання, але й виборці отримають парламент, не здатний ефективно контролювати дії президента".

Разом з тим, перспектива затвердження законопроекту Кучми парламентом видається американським експертам примарною.

"В мене виникає велике запитання щодо здатності Кучми здійснити запропоновані зміни. В нього немає зараз достатньо політичного капіталу, а його популярність залишається доволі низькою. Разом з тим, парламент в Україні, на противагу, наприклад, російській Думі, здатний чинити опір президентові", - зазначила Фіона Гіл.

Фіона Гіл вважає громадянське суспільство в Україні достатньо розвинутим у порівнянні з іншими пост-комуністичними державами, щоб не допустити пасивної реакції громадськості на маніпулювання політичним процесом.

Загалом, обидва американських політологи зійшлися на думці, що спроби президента Кучми змінити Конституцію пов'язані перш за все із його особистими політичними інтересами, а не інтересами українського суспільства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування