Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну не взяли не тільки до ЄС, але і до "Вишеградської четвірки"

Середа, 25 червня 2003, 13:18
Країни Вишеградської четвірки - Словаччина, Польща, Чехія і Угорщина - після вступу до Європейського Союзу планують залишатися в форматі "чотирьох" за прикладом країн Бенілюксу і готові до співпраці з Україною за формулою "4+1".

Про це в середу в місті Тале (Словаччина) на прес-конференції повідомив прем'єр-міністр Словаччини Мікулаш Дзурінда.

Він погодився з позицією прем'єра Польщі Лешека Міллера, згідно з якою країни Вишеградської четвірки після вступу до ЄС залишаться у форматі четвірки, але "відкритими для співпраці з іншими країнами".

Словацький прем'єр зазначив, що запрошення прем'єр-міністра України Віктора Януковича для участі в нинішньому офіційному саміті глав уряду країн В-4 не значить, що "Україна запрошена стати учасником В-4".

"Ми йдемо шляхом співпраці і не ізолюємо В-4. Україна – це країна, яка стане сусідом Євросоюзу і, як з сусідом ЄС, ми вважаємо за краще співробітничати", - сказав він.

Відповідаючи на питання українських журналістів про можливу підтримку країнами В-4 України для отримання членства в ЄС або надання асоційованого членства України в цій організації, Дзурінда зазначив, що країни "четвірки" тримають Україну "в полі зору".

З його слів, для вступу до Євросоюзу необхідно виконати ряд певних умов. "Як вони будуть виконані – залежить тільки від України", - підкреслив прем'єр Словаччини.

Кажучи про можливість введення спрощеного візового режиму для України після вступу всіх країн В-4 до ЄС за прикладом Польщі, Дзурінда відзначив: "Якщо мова буде йти про спрощений візовий режим в рамках правил ЄС, наша відповідь - "так". Якщо це неможливо в рамках правил ЄС, тоді відповідь - "ні".

За його словами, введення візового режиму не буде направлене "проти України". "Ми зацікавлені в добрих відносинах з Україною й іншими країнами", - підкреслив словацький прем'єр.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування