Рейтинг України зріс, але всю картину псують вибори-2004

Середа, 25 червня 2003, 13:45
Міжнародне рейтингове агентство Fitch покращило рейтинг України по довгострокових валютних і гривневих запозиченнях з "B" до "B+".

Про це говориться в прес-релізі агентства, повідомляють Українські Новини.

Fitch також зберегла привласнений Україні минулого літа рейтинг по короткострокових запозиченнях - "B".

За методологією Fitch, ці рейтинги означають, що ризик дефолту країни існує, але він не надто високий.

Fitch погоджується, що українська економіка домоглася успіхів у минулому році, і такі успіхи продовжуються.

Як позитивні моменти агентство відзначає досить позитивне зростання економіки країни в 5%, нульову інфляцію і стабільний курс гривні, а також профіцит рахунку поточних операцій. Крім того, Fitch чекає зростання золотовалютних резервів України - з $1,5 млрд. в кінці 2000 року до $6 млрд. до кінця поточного року.

Fitch оцінює обсяг боргу України на кінець 2002 року в 34% ВВП проти 61% в кінці 1999 року. Це також є сприятливим чинником, оскільки борги країн, які мають рейтинг "В", в середньому становлять 74%.

"Основним чинником, що впливає стримуючим чином на рейтинги України, є нестабільна політична ситуація в країні, яка, ймовірно, збережеться до президентських виборів в 2004 році", - вважає аналітик Fitch Едвард Паркер, передає Інтерфакс-Україна.

При цьому, серед чинників, які сприяли зняттю політичної напруженості в Україні, аналітики Fitch відзначають поліпшення відносин з США після урегулювання конфлікту, пов'язаного з продажем радарних установок Іраку.

Крім того, FATF рекомендувала своїм членам зняти санкції, введені проти України у зв'язку з недостатньою боротьбою з відмиванням "брудних грошей" після ухвалення Верховною Радою законопроекту про боротьбу з відмиванням "брудних грошей".

Раніше рейтингове агентство Мооdу's поліпшило рейтинг України по облігаціях в іноземній і національній валютах з "Caa1" до "B2".

Наприкінці минулого року рейтингове агентство Standard&Poors (S&P) привласнило Україні рейтинг "B" по довгострокових і короткострокових валютних і гривневих запозиченнях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування