ЄВГЕН МАРЧУК СТАВ МІНІСТРОМ ОБОРОНИ

Середа, 25 червня 2003, 15:05
Президент України Леонід Кучма представив у середу членам колегії Міністерства оборони нового главу цього відомства Євгена Марчука.

Перед Марчуком поставлено завдання створити "цивільне міністерство, здатне втілювати в життя сучасні методи керівництва збройними силами".

Марчукові доручено імплементувати закон про демократичний цивільний контроль над ЗСУ й іншими військовими формуваннями.

"Це дійсно одна з головних задач. Ми десять років говорили про цивільний контроль, а віз і нині там. Переконано, якби був достатній цивільний контроль, то того, що відбувалося протягом тих, особливо останнього років, тих трагічних подій, - вони б, напевно, не відбулися. Тому що все це було віддано під вашу відповідальність", - підкреслив Кучма.

Представляючи Марчука, президент зауважив, що новопризначений міністр оборони має десятилітній досвід держслужби. "Думаю, що він має достатньо досвіду, щоб забезпечити належне виконання обов'язків міністра оборони в нових умовах, а я вважаю, що вони дійсно нові і вимагають додаткових зусиль Міністерства оборони, колегії Міноборони і країни в цілому", - цитує Кучму Інтерфакс-Україна.

Кучма також доручив Марчукові завершити поділ повноважень між Міноборони і Генеральним штабом Збройних сил України.

Апарат Міноборони повинний, на думку президента, зосередитися на вирішенні військово-політичних і адміністративних функцій, а Генштаб - на оперативному керівництві Збройними силами. "Так є в усьому світі", - сказав він.

Президент доручив держкомісії з реформування і розвитку Збройних сил і інших військових формувань, озброєнь і військової техніки організувати проведення оборонного аналізу в Україні, результати якого "повинні стати підставою для всебічної розробки програмних документів військової реформи".

Президент підкреслив необхідність врахувати при цьому "безумовне забезпечення військової безпеки" України і курсу на активізацію співробітництва з НАТО.

Глава держави доручив також забезпечити відповідність планів реформування реальним фінансово-економічним можливостям держави.

"У бюджеті Міністерства оборони з першого дня необхідно визначати пріоритети і, виходячи з існуючих можливостей, визначати фінансування", - сказав Кучма.

Як повідомила прес-секретар президента Олена Громницька, на церемонії також були присутні глава адміністрації президента Віктор Медведчук, заступник голови адміністрації президента, керівник головного управління з питань судової реформи, діяльності правоохоронних органів і військових формувань Микола Білокінь, голова парламентського комітету з національної безпеки й оборони Георгій Крючков.

Як повідомлялося, у вівторок Кучма прийняв відставку міністра оборони Володимира Шкідченка і призначив на цю посаду Марчука.

Раніше в Україні висловлювалися думки про необхідність призначення цивільної особи на посаду міністра оборони.

До останнього часу Марчук працював секретарем Ради національної безпеки й оборони України. Він був призначений на цю посаду у листопаді 1999 року.

Попередній міністр оборони, Володимир Шкідченко подав у відставку 20 червня. Рапорт він подав у ході наради за результатами перевірки стану бойової готовності частин і підрозділів Збройних сил України, які дислокуються на території Криму, і дотримання ними вимог законодавства з цільового використання державних коштів, техніки і матеріалів, нерухомості.

Марчук народився 28 січня 1941 року у селі Долинівка Гайворонського району Кіровоградської області. У 1963 році закінчив Кіровоградський педагогічний інститут. Друга вища освіта - юридична. Кандидат юридичних наук.

Почав професійну діяльність в 1963 році з посади оперуповноваженого управління КДБ у Кіровоградській області, з 1965 по 1988 рік працював молодшим, старшим оперуповноваженим, начальником відділу, заступником начальника управління, начальником інспекції КДБ УРСР, у 1988 призначений начальником управління КДБ у Полтавській області.

З 1990 року - 1-й заступник голови КДБ УРСР. Державний міністр з питань оборони, національної безпеки і надзвичайних ситуацій в Україні (06.1991-11.1991). З листопада 1991 по липень 1994 року - голова СБУ. Генерал армії України.

У липні 1994 року призначений віце-прем'єр-міністром України, з 31.10.1994 року - перший віце-прем'єр-міністр України.

З 3 березня 1995 року - в.о. прем'єр-міністра України, перший віце-прем'єр-міністр України. З 8 червня 1995 р. по 27 травня 1996 року - прем'єр-міністр України.

Марчук обирався депутатом Верховної Ради України 13 і 14 скликань, працював членом Комітету Верховної Ради з питань оборони і державної безпеки (07.1996-05.1998), головою Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики і праці (з 07.1998 м.).

Брав участь у президентських виборах 1999 року, отримавши 2 138 356 голосів виборців (8,13% від загальної кількості).

Шкідченко очолив Міноборони у листопаді 2001 року, після відставки міністра оборони Олександра Кузьмука, причиною якою послужила катастрофа російського Ту-154. Лайнер був збитий 4 жовтня українською ракетою, випущеною у ході навчань у Криму. До цього Шкідченко займав посаду начальника генштабу ВСУ - першого заступника міністра оборони з вересня 1998 року.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...