9 з 10, що через рік Україна буде "відреформована" Кучмою

П'ятниця, 27 червня 2003, 13:56
Радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Анатолій Гальчинський відзначає високу імовірність проведення політичної реформи до майбутніх президентських виборів, запланованих на жовтень 2004 року.

Про це він заявив у п'ятницю у Києві, представляючи результати соціологічного опитування, присвяченого вивченню громадської думки про проект політичної реформи в Україні.

"Наші оцінки оптимістичні: імовірність проведення політичної реформи до наступних президентських виборів, запланованих на жовтень 2004 року, становить 9 до 1, якщо прийняти десятибальну систему. На старті ми мали зворотну картину", - сказав Гальчинський.

Згідно з даними опитування, третина населення (34%) не знає про ініційовану президентом політичну реформу або не цікавиться цим питанням.

36,6% учасників опитування підтримують надання права парламентській більшості затверджувати кандидатуру прем'єра і формувати коаліційний уряд, 19,3% - не підтримують це положення.

36,9% опитаних підтримують надання президенту права розпускати Верховну Раду, якщо протягом місяця не була сформована постійно діюча парламентська більшість, 19,7% - не підтримують, 43,5% - не визначилися.

36,2% учасників дослідження підтримують надання президенту права розпускати парламент, якщо протягом 60 днів після відставки Кабінету міністрів він не зможе сформувати новий уряд, 18,9% - не підтримують, 44,9% - не визначилися.

42,6% опитаних підтримують надання президенту права розпускати Верховну Раду, якщо вона до 1 грудня не затвердила бюджет на наступний рік, 16,9% - не підтримують, 40,5% - не визначилися.

34,2% опитаних підтримують проведення виборів депутатів Верховної Ради, місцевих рад і президента в один рік, 26,8% - проти (39,1% - не визначилися).

46,7% опитаних підтримують ініціативу позбавляти депутатського мандата тих депутатів, які були вибрані за партійними списками, але вийшли або виключені з фракції своєї партії або блоку (14,6% - не підтримують).

Даючи оцінку законопроекту, запропонованого президентом, радник президента зазначив, що проект Кучми "забезпечує формування відповідальної влади". У ньому також "проголошена необхідність запровадження пропорційної виборчої системи і збережена структура парламентсько-президентської форми правління і збережені сильні позиції президента".

"Запропонований варіант "сильний президент - сильний парламент - сильний уряд", - сказав Гальчинський і додав, що саме ця позиція відрізняє президентський варіант від парламентського, де передбачена позиція "слабий президент". "Ми не підтримуємо цю позицію і вважаємо її навіть небезпечною", - відзначив директор НІСД.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" радник президента повідомив, що НІСД продовжує відстоювати дві позиції політичної реформи - двопалатний парламент і обраність губернаторів.

"Якщо прогнозувати, що політреформа не закінчується у 2004, а буде проведена поетапно, то після проведення територіальної реформи можна повернутися до ідеї двопалатного парламенту і до обораності губернаторів", - сказав Гальчинський.

Соціологічне опитування, присвячене вивченню громадської думки про проект політичної реформи в Україні, проведений соціологічною службою НІСД з 23 травня по 2 червня у 104 населених пунктах України. У ньому взяло участь 3 тис. респондентів старше за 18 років. Результати опитування оприлюднені у Києві у п'ятницю.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News