Хорошковський – новий претендент на місце Медведчука? Резервний варіант – Азаров?

П'ятниця, 27 червня 2003, 17:22
Новий день без секретаря Ради нацбезпеки і у передчутті кадрової чехарди приніс чергову версію політичного майбутнього України. Отже, Медведчука – в РНБОУ, на главу адміністрації президента – … Хорошковського. На міністра економіки – Богословську. Схема називається "п'ятнашки" від Пінчука.

Спочатку про такий варіант "Українській правді" повідомило одне впливове й поінформоване джерело. Потім публічним автором цієї версії погодився стати Василь Червоній – депутат з "Нашої України", який раніше не був помічений у доступі до перших кабінетів або маєтків олігархів.

У оточенні Пінчука ця комбінація викликала сміх. "Ми про це не чули. Але дякуємо за ідею", - сказали там, трошки повеселившись.

Ясності це не додало. У прес-службі Кучми не знають, коли може бути оприлюднений указ про нового секретаря Ради нацбезпеки. Очевидно, що "гарант" продовжує тримати паузу. І доля Медведчука цілком може залежати від старту політичної реформи у парламенті, який буде дано наступного четверга. Під це припущення якраз підходять і слова Кучми, що він бере тайм-аут на 10 днів для визначення секретаря РНБОУ.

Можливо, що схема "Хорошковський-глава АП" і проробляється. Минулого року він уже працював заступником Медведчука. Щоправда, викликає сумнів друга частина прогнозу – що після роботи на Банковій "озимий" стане прем'єром, а потім – українським Путіним. До цього всі загальнодержавні політпроекти президентського зятя – Тігіпко і КОПи – мали рейтинг 1-2%.

Хоча коли самого Хорошковського минулої парламентської кампанії питали про президентські амбіції, він говорив, що в рік виборів-2004 йому виповнюється як раз 35 років – межа, після якої, за Конституцією, можна стартувати на президента.

Якщо версія про лобіювання Хорошковського на главу АП є правильною, тоді "Наша Україна" робить хитрий хід. Вона засвітила ще одного претендента. І навіть якщо демонтаж Медведчука завершиться провалом, цим оприлюдненням ющенківці вирішили спалити кандидатуру "озимого". Бо вже сьогодні, коли ще невідома доля начальника президентської канцелярії, він відразу потрапляє під вогонь всіх людей, яких начебто підсиджує, – Медведчука, Януковича і навіть Кучми.

А те, що у Пінчука версію не підтверджують – нічого страшного. Хто ж про таке говорить уголос?

Можливий і другий варіант: ніякого Хорошковського ніхто нікуди не лобіює, Пінчук ні сном, ні духом не знає, що у нього є свій кандидат в АП, а "Наша Україна" просто вирішила посварити усіх пропрезидентських між собою. Бо СДПУ(О) в особі Медведчука іти з глави АП не хоче, у донецьких свій претендент – Льовочкін, а тепер ось є начебто і загогуліна Пінчука. І поява "озимого" серед претендентів на АП має свідчити, що "президентська родина" остаточно поставила хрест на Медведчукові. Чого теж може домагатися "Наша Україна".

Але незалежно від того, висувається Хорошковський чи ні, його поява у списку претендентів поглиблює конкуренцію всередині табору кучмістів.

Однак і це коло претендентів не є остаточним. Так, у п'ятницю ще одне поінформоване джерело "Української правди" абсолютно серйозно назвало резервний варіант кадрових перестановок: глава адміністрації президента – Азаров. Тобто фігура начебто донецька, але і 100-відсотковою людиною Януковича його назвати складно.

За цієї комбінації першим віце-прем'єром і міністром фінансів стає… Ігор Мітюков. Зараз працює послом у Великобританії, а до цього 7 років стажу віце-прем'єром і міністром фінансів в урядах Масола, Марчука, Лазаренка, Пустовойтенка, Ющенка й Кінаха. І, як кажуть, Мітюков – людина, не чужа об'єднаним соціал-демократам. Треба лише, щоб "Європейський вибір" погодився призначити його за своєю квотою. Якщо, звичайно, до того часу ще хтось наважиться говорити про коаліційний уряд.

***

P.S. У п'ятницю ввечері прес-секретар Хорошковського Максим Каризький передав УП коментар шефа щодо появи інформації про його можливе призначення керівником адміністрації президента.

"Ніякого мого призначення на посаду глави АП зі мною не обговорюється. І чим би не була заява Червонія, вона покликана створити атмосферу недовіри серед частини українських політиків", - сказав Хорошковський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...