Політреформа викликає амнезію в кучмістів

Четвер, 10 липня 2003, 17:46
Поведінка більшовиків під час заблокованої політреформи знову наштовхує на підозри про таємні плани ухвалення на референдумі змін до Конституції. Сьогодні парламентські кучмісти виступають проти того, за що дружно проголосували три роки тому.

Як відомо, більшовики відмовляються направляти до Конституційного суду законопроекти "гаранта" і опозиції в пакеті. Кучмісти вимагають, щоб голосування відбулося за направлення кожного проекту закону окремо. Опозиція ж бачить у цьому спробу на першому ж етапі завалити їх законопроект. А потім, коли Кучма не знайде 300 голосів за свою ініціативу, винести свій законопроект на референдум.

Члени більшості хором клянуться, що не можна голосувати два законопроекти одночасно, бо це порушення регламенту. І після цього, мовляв, Конституційний суд поверне документи до Верховної Ради без розгляду, а реформу буде зірвано.

Однак насправді більшовики наступають на своє власне горло. Адже під час минулого скликання парламент уже голосував за одночасне направлення до КС двох законопроектів – Кучми і опозиції.

Відбувалося це у 2000 році. Всі пам'ятають референдум "за народною ініціативою", і одноголосне бажання народу підтримати ідеї Кучми. Так ось, після оголошення результатів референдуму, 11 травня 2000 року парламент направив до Конституційного суду два проекти (!) змін до Конституції.

У постанові № 1701-ІІІ говорилося: "Доручити голові Верховної Ради надіслати до Конституційного суду проекти законів про внесення змін до Конституції, підготовлені за результатами всеукраїнського референдуму".

Як видно зі стенограми парламенту, тоді до КС одним махом тогочасний спікер Іван Плющ віддав законопроект Кучми і законопроект 152 депутатів.

Тоді, у 2000 році, за це рішення проголосувало 304 (!) депутати. Це одночасне направлення до КС підтримали й опозиціонери, і нинішні більшовики. Так, наприклад, за це проголосувало півфракції "Відродження регіонів", в тому числі і нинішній постпред Кучми у парламенті Олександр Задорожній.

Також це рішення підтримали 32 з 34 членів фракції СДПУ(О), в тому числі Нестор Шуфрич і Леонід Кравчук.

За це проголосував і тодішній віце-спікер Степан Гавриш.

Саме вони зараз заявляють, що голосувати у пакеті про направлення до КС не можна, оскільки законопроекти різні. "Є регламентна норма, яка проголошує, що не можна однією постановою направляти до Конституційного суду два різні документи. Не тому, що ми не хочемо… Ми не хочемо порушувати регламент", - сказав Кравчук.

На питання про досвід 2000 року Леонід Кравчук та Степан Гавриш повідомили, що тоді голосувалося направлення до Конституційного суду тільки законопроекту Кучми. "Це був один законопроект", - сказав Кравчук і послався на пункт порядку денного. Там говорилося, що до КС направляється законопроект "за результатами всенародного референдуму".

Але патріархи помиляються. Досить відкрити стенограму засідання парламенту за 11 травня 2000 року.

Хоча у порядку денному стоїть слово "законопроект" (тобто однина), у постанові записано, що направляються у КС "законопроекти". І зі стенограми видно, що депутати тоді дискутували всю першу половину дня, але врешті послали до КС два різні (!) законопроекти.

Чи, можна, наприклад, почитати статтю нинішнього постпреда Кучми Задорожнього у газеті "Юридична практика" за 3 серпня 2000. Він пише: "11 травня Верховна Рада уповноважила голову ВРУ надіслати до Конституційного суду конституційний законопроект, внесений президентом, а також альтернативний законопроект, ініційований групою народних депутатів".

Висновки по цих законопроектах були дані 27 червня і 11 липня 2000 року, також пише Задорожній. Тобто це були дійсно два різні документи, ініційовані різними суб'єктами законодавчої ініціативи.

Зараз про ці кроки більшовики не пам'ятають. Амнезія викликана занадто частим відвідуванням другого і четвертого поверхів адміністрації президента.


Про те, що відбувалося у парламенті протягом дня, читайте тут

Після перерви у Верховній Раді політреформа не зрушила на жодний міліметр
Головатий пропонує використовувати досвід КУЧМІВСЬКОГО РЕФЕРЕНДУМУ-2000. В парламенті ступор
Політреформу знову заблокували. Литвин обійшов це питання
Головатий пояснює, чому опозиція блокує трибуну



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування