ДЕПУТАТИ УХВАЛИЛИ ПОСТАНОВУ ПРО НАПРАВЛЕННЯ ОБОХ ЗАКОНОПРОЕКТІВ

П'ятниця, 11 липня 2003, 10:22
Верховна Рада ухвалила постанову про процедуру направлення до КС законопроектів про зміни до Конституції.

За проголосувало 400 народних депутатів з 439 присутніх у залі.

Верховна Рада на ранковому засіданні затвердила поправку до постанови 3754, суть якої полягає в тому, що суб'єкт законодавчої ініціативи (президент або 150 народних депутатів ) має зареєструвати проект про зміни до Конституції у парламенті і самостійно передати цей законопроект до КС. Передати документ до КС може також спікер парламенту.

Крім того, парламентському комітетові з питань правової політики доручається до 15 жовтня нинішнього року розробити законопроект про процедуру розгляду проектів законів про зміни до Конституції.

Ухвалена парламентом постанова діятиме з дня його опублікування до дати, коли вступить у дію закон про процедуру розгляду законопроектів про зміни до Основного закону.

Таким чином, президентський і парламентський законопроекти мають бути спрямовані до КС для висновків або авторами законопроектів, або головою Верховної Ради без голосування з цього питання у парламенті.

Перед відкриттям засідання парламенту у п'ятницю відбулася нарада лідерів фракцій і груп, де голова парламенту Володимир Литвин виклав згадану ініціативу. Її підтримала більшість лідерів фракцій і груп парламенту, а фракція Компартії внесла доповнення про можливість направлення законопроектів у КС спікером, і розробку відповідного законопроекту профільним парламентським комітетом.

Виступаючи після ухвалення постанови, депутат від БЮТ Олександр Турчинов заявив, що опозиція задоволена рішенням Верховної Ради, а також зазначив, що якби більшість прислухалася до опозиції раніше, то парламент зміг би затвердити значно більше корисних рішень.

Соціаліст Юрій Луценко привітав депутатів з ухваленням постанови, підкресливши, що це рішення "провалило бліцкриг Кучми і Медведчука", а депутати зберегли власну гідність.

Українська правда & Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News