Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС стурбований новими повноваженнями СБУ

П'ятниця, 11 липня 2003, 11:29
Євросоюз стурбований розширенням повноважень СБУ і заявляє, що подальше зближення України та Євросоюзу залежить від стану справ в Україні, зокрема, з демократією та свободою слова.

Про це Україну в четвер попередив речник ЄС Дієго де Охеда, повідомляє BBC.

Приводом для такої заяви став новий документ про внесення змін та доповнень до кількох законів, в тому числі Закону про охорону державної таємниці.

"Очевидно, що прогрес щодо прав людини та демократичних стандартів, звісно, включно зі свободою слова, - один із головних критеріїв, стосовно яких буде визначатися подальша інтеграція України з Європою", - сказав пан де Охеда.

Міжнародна федерація журналістів заявила, що закон, який надає СБУ нові повноваження, суперечить угоді про партнерство та співпрацю, підписаній між Києвом та ЄС, і закликає до його скасування.

Речник ЄС, хоча й не говорить про конкретні кроки, твердить, що Євросоюз не залишить цього питання поза увагою.

"Якщо цей закон буде таким жорстким та надмірним, як він зараз виглядає, і буде дозволяти таке втручання, я переконаний, що Євросоюз реагуватиме відповідним чином", - попередив він.

Нове законодавство забороняє журналістам оприлюднювати інформацію, що є конфіденційною і є власністю держави. Закон, щоправда, не дає визначення, що таке конфіденційна інформація.

СБУ також отримала право затримання журналістів для складення протоколів у разі використання ними конфіденційної інформації.

Служба безпеки України зі свого боку твердить, що прийнятий закон є чисто технічним і закріплює ті положення, що вже існують.

Заступник голови СБУ Володимир Пристайко на брифінгу в четвер заявив, що нічого нового в цьому законі немає, і що прийнятий документ лише вносить зміни та доповнення до семи діючих законів України.

Приводом для цих змін, за словами пана Пристайка, є те, що Державний комітет державної таємниці було розформовано, а його повноваження передано СБУ, тому треба було внести певні зміни.

Читайте також:

СБУ ТЕПЕР МОЖЕ АРЕШТОВУВАТИ МЕЛЬНИЧЕНКА І ЖУРНАЛІСТІВ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування