Литвину довелося відстоювати право парламенту на "цивілізоване" голосування?

П'ятниця, 11 липня 2003, 15:48
Голова Верховної Ради Володимир Литвин готовий направити до Конституційного Суду президентський і депутатський законопроекти про зміни до Основного закону за умови згоди їхніх авторів.

На прес-конференції за підсумками роботи третьої сесії в п'ятницю він нагадав, що в цей день парламент ухвалив постанову, що регулює і регламентує процедуру направлення законопроектів до КС.

Відповідно до постанови, суб'єкти законодавчої ініціативи - президент або 150 депутатів - після реєстрації законопроектів у парламенті направляють їх для висновків до Конституційного Суду. Це може також зробити спікер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Постанова набирає сили після його опублікування, у зв'язку з чим Литвин висловив надію, що воно буде опубліковано вже у суботу, 12 липня.

Після цього Литвин має намір звернутися до президента і депутатів, авторів законопроекту, і, якщо вони дадуть згоду, направити законопроекти до КС. "Я зроблю це з радістю", - відзначив спікер.

За його словами, прийнята депутатами постанова була компромісним рішенням. Поштовхом до розробки і прийняття такого документа стала пропозиція лідера фракції СДПУ(ОБ) Леоніда Кравчука.

Литвин дав зрозуміти, що йому довелося відстоювати право парламенту голосувати питання про конституційну реформу відповідно до встановленого порядку. Він підкреслив, що в даному "долеоносному" питанні вкрай важливо було ухвалити рішення "цивілізованим методом". "Всі інші методи принижують країну, принижують парламент і показують, що парламент не може виконувати покладену на нього місію", відзначив спікер.

Литвин додав, що навіть у відповідь на вказівки типу "Роби, як я сказав" справляють вплив "докази й аргументи".

Відповідаючи на питання журналістів, Литвин, підкреслив, що "для адміністрації президента це несподіванкою не було". Спікер повідомив, що проводив консультації з Леонідом Кучмою, і навіть у п'ятницю, до початку засідання, розмовляв з ним по телефону.

Литвин повідомив, що остання така розмова з Кучмою відбулася в нього о 9.55 ранку, перед самим початком сесії, повідомляє кореспондент УП.

Результати голосування парламенту про процедуру направлення законопроектів до КС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...