Кучма зважився хоч один злочин назвати злочином

П'ятниця, 11 липня 2003, 16:22
Президенти України й Польщі Леонід Кучма й Олександр Кваснєвський переконані, що взаємне пробачення всіх трагічних подій історії буде першим кроком до повного примирення молодих поколінь українців і поляків.

Про це вони заявили в спільній заяві "Про примирення в 60-ю річницю трагічних подій на Волині", виголошеній у п'ятницю на цвинтарі у селі Павлівка (Волинська область), де знаходяться поховання жертв трагічних подій на Волині в роки Другої світової війни.

"Схиляючи голови перед жертвами злочинів і всіх трагічних подій, що мали місце в загальній історії, ми переконані, що взаємне прощення буде першим кроком до повного примирення молодих поколінь українців і поляків, що цілком звільняться від упереджень трагічного минулого", - підкреслили президенти. Кожний з них зачитав заяву на своїй рідній мові.

"Ми вважаємо, що конфлікти минулого не можуть перекреслити те, що протягом сторіч поєднує Україну й Польщу. З цього місця, трагічно вписаного в історію двох народів, ми звертаємося з закликом зробити ще більш тісними зв'язки, що з'єднують нас, усвідомлюючи, що кожний, хто ці зв'язки намагається розірвати, діє не тільки проти нашого народу, але також і проти власного", - підкреслили глави держав.

Вони відзначили, що в пам'яті українців і поляків ще зберігається трагедія, що відбулася в 1943-1944 роках на Волині і східній Галичині. "Її (трагедії - ІФ) образ пов'язаний з надзвичайно трагічними долями післявоєнного покоління двох народів", - сказали президенти.

"Ми не можемо ні змінити цієї історії, ні відкидати її, не можемо її ні замовчати, ні виправдати, навпаки, ми повинні знайти в собі відвагу прийняти правду, щоб злочин назвати злочином, оскільки лише на повазі до правди можна будувати майбутнє", - заявили Кучма і
Кваснєвський.

Президенти вшанували пам'ять жертв "убивчих конфліктів", а також висловили співчуття їх рідним. Глави держав відзначили, що розділяють біль родин жертв і вважають за необхідне продовжити спільний пошук історичної істини про трагедію на Волині і привселюдно морально засудити виконавців злочинів проти українського й польського народів.

Кучма і Кваснєвський "рішуче й однозначно" засудили дії, що призвели до злочинів і вигнання українського й польського цивільного населення під час Другої світової війни. Вони висловили переконання, що "жодна ідеологія, жодні політичні інтереси й рахунки за образи, що виникли в попередні десятиліття, не можуть бути виправданням злочинів, застосування принципу колективної відповідальності, а також помсти у відносинах між народами".

Президенти підтримали заклик Папи Римського Іоанна Павла II до українського й польського народів, який наголосив: "Прийшов час звільнитися від хворобливого минулого! Нехай прощення, дароване й отримане, розіллється як цілющий бальзам у кожнім серці. Нехай завдяки очищенню історичної пам'яті усі будуть готові поставити вище те, що поєднує, а не те, що роз'єднує, щоб спільно будувати майбутнє на взаємній повазі, на братерському співробітництві і щирій солідарності".

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування