Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа колись таки прийме Україну, але тільки після дуже серйозних реформ – посол Франції

Субота, 12 липня 2003, 16:10
Україна є однією з перших і найбільш значних країн у списку нових сусідів Європейського Союзу, і вона не повинна в ньому загубитися, вважає посол Франції в Україні Філіп де Сюремен.

Україна - одна з ключових країн "у великій європейській грі", і вона являє собою значний людський і економічний потенціал, відзначив посол в інтерв'ю, опублікованому в суботу в газеті "Голос України".

"Думаю, європейський вибір, що був проголошений вашим керівництвом і який підтримується населенням, є доленосним рішенням, що цілком відповідає нашим загальним інтересам. Але не можна забувати, що цей шлях зажадає від України дуже глибоких реформ. Європейські країни готові допомогти, і саме духом такої готовності перейнята стратегія відносин з новими сусідами ЄС, запропонована Європейською комісією. Вона дозволить розвивати співробітництво з кожною країною, з огляду на її специфіку, особливості розвитку", - нагадав Сюремен.

Говорячи про нинішні українсько-французькі взаємини, посол відзначив, що двосторонні політичні відносини "розвиваються добре", назвавши "дуже успішним" недавній візит у Францію прем'єр-міністра України Віктора Януковича.

"Але той факт, що візит (прем'єра - ІФ) мав підкреслено економічний характер, свідчить: нам слід зробити ще багато, наші економічні відносини поки не досягли належного рівня", - додав він.

Разом з тим, за словами де Сюремена, "обнадіює те, що сьогодні їм (двостороннім відносинам - ІФ) властива позитивна динаміка, швидкий темп розвитку, і уже виділяються сектори найбільш яскравого співробітництва -, наприклад, аграрний". "Ми сподіваємося на успішне продовження реформ у вашій країні - це посприяє і двостороннім українсько-французьким відносинам, подальшому приходові інвестицій", - відзначив він.

Посол також особливо підкреслив, що його країна "не прагне до того, щоб створювати якусь конкуренцію між нашими відносинами з Україною і Росією, чи, то на двосторонньому, чи на багатосторонньому рівні".

"Співробітництво з кожною з цих країн має для Франції свою специфіку, і ми не збираємося їх протиставляти", - заявив він.

"Відомо, що існує думка: Франція, або навіть весь Євросоюз, занадто концентрується на відносинах з Москвою на шкоду відносинам з Києвом. Це не так. Росія є партнером Європейського Союзу, Україна ж поставила собі метою євроінтеграцію, вступ у ЄС. Уже сам цей факт обумовлює різницю в підходах", - сказав французький дипломат.

Відповідаючи на питання, чого, на його думку, не вистачає Україні для успішного і швидкого наближення до європейських стандартів, де Сюремен відзначив: "Думаю, Україні потрібно більше відкриватися світові, розширювати контакти". "Дуже істотним кроком у її євроінтеграції був би вступ у Світову організацію торгівлі, а також визнання України країною з ринковою економікою", - додав він.

Дипломат висловив сподівання, що "і розвиток демократії дозволить Україні виконати всі умови, необхідні для наближення до Європейського Союзу, приєднання до якого було заявлено як головну мету, і яка колись має справдитися".

Інтерфакс-України


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування