Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медиків посадять за тест-системи діагностики сифілісу

Понеділок, 14 липня 2003, 13:36
Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Міністерства охорони здоров'я України в зв'язку з незаконною закупівлею в 1998 році тесту-систем діагностики сифілісу.

Справа порушена за статтею 363 ч.2 Карного кодексу України за матеріалами зібраними Департаментом держслужби по боротьбі з економічними злочинами Міністерства внутрішніх справ України, говориться в повідомленні прес-секретаря ДДСБЕЗ Олега Сидоренка.

Підставою для порушення справи став факт закупівлі держпідприємством "Укрвакцина" за дорученням Мінздоров'я в 1998 році тест-систем у ТОВ "Укрздравпроммедсервіс".

Підприємство "Укрвакцина" за дорученням Мінздоров'я проводило закупівлю і забезпечення регіонів тест-системами для діагностики ВІЛ, сифілісу й гепатиту В і С. Разом з тим, в 1998 р. в держбюджеті не були передбачені кошти на закупівлю тест-систем діагностики сифілісу й гепатиту, відповідно закупівля цих систем проводилася за рахунок місцевих бюджетів.

Однак, незважаючи на це, 15 червня 1998 р. Мінздоров'я видало наказ, яким зобов'язало "Укрвакцину" провести закупівлю тест-систем за рахунок бюджетних коштів в кредит. Тест-системи діагностики сифілісу були закуплені у ТОВ "Укрздравпроммедсервіс".

Таким чином, співробітники Мінздоров'я, діючи в інтересах "Укрздравпроммедсервіс", безпідставно взяли на себе боргові зобов'язання, повідомив агентству начальник бюро оперативних розробок ДДСБЕЗ Микола Горобець.

З його слів, отримані в кредит тест-системи для використання були направлені в регіональні санепідемслужби, які не займаються діагностикою сифілісу, а тому багатьох регіонах тест-системи знищувалися.

Крім того, оперативники встановили факт купівлі тест-систем без обґрунтування і за завищеними цінами.

За станом на 2000 р. заборгованість Мінздоров'я перед "Укрздравпроммедсервісом" за отримані тест-системи становила 3,4 млн. грн.

У листопаді 2000 р. Державна скарбниця України для виконання рішення Арбітражного суду за позовом "Укрздравпроммедсервіса" списало на його користь 4,7 млн. грн. з рахунку Мінздоров'я.

Таким чином, чиновники Мінздоров'я, діючи в інтересах третіх осіб, завдали збитків державі і порушили бюджетне законодавство, підкреслюють в ДДСБЕЗ.

Карну справу для проведення слідства до початку суду направлено в прокуратуру Києва.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...