Двієчники та відмінники парламентського півріччя

Понеділок, 14 липня 2003, 19:09
Закінчилася 3 парламентська сесія, депутати пороз'їжджалися хто куди, а невтомні спостерігачі продовжують підбивати підсумки. Давня українська приказка "Не сваріться, діти, ви не в парламенті" перейшла трохи в інше русло. За традицією, тепер по закінченні півріччя виставляються оцінки.

"Наша Україна" протягом 3 сесії проявила себе як найактивніша фракція в багатьох галузях у парламенті та в роботі з виборцями. Натомість СДПУ(о) не спішить ставати всенародним героєм та поводить себе досить тихо. У парламенті виявилося достатньо як прогульників типу Волкова, які надають перевагу обговоренню в кулуарах над участю в законодавчому процесі, так і трудяг, які в поті чола працювали останні півроку.

Дослідження, результати яких були оприлюднені в понеділок, проводилися протягом 3 сесії (з 4 лютого по 13 липня) громадською організацією "Лабораторія соціального аналізу ф-4". Вони проходили в рамках проекту "Що обіцялося, та як сталося". Інформація отримувалася виключно з відкритих джерел апарату Верховної Ради України. "Адже, - як жартують керівники організації, - усім відомо, що в нашій державі за зберігання таємної інформації треба нести кримінальну відповідальність".

Кількість законопроектів

Згідно з дослідженнями, загалом на 3 сесії було зареєстровано 1337, а розглянуто 675 законопроектів.

Найбільше їх зареєстровано депутатами фракції "Наша Україна" – 447, потім КПУ – 262, "Регіони України" – 183 та ППУ і Трудова Україна – 173. Найменше протягом 3 сесії розглянуто законопроектів від комітету по боротьбі з організованою злочинністю – лише 1.

За рейтингом кількості законопроектів на кожного члена фракції лідирують позафракційні депутати (8,4). Кожний член НДП в середньому вніс 6,8 законопроектів, Народовладдя - 6,1, БЮТ - 5,7, СПУ - 5,1, "Наша Україна" і КПУ - 4,4. Останнє місце за групою "Європейський вибір" – 2,6 законопроекти на людину. При цьому 88 народних депутатів не зареєстрували жодного законопроекту протягом сесії.

За кількістю внесених поправок до законопроектів перше місце займають також депутати "Нашої України" – Борис Безпалий (1166 поправок, з яких 860 враховано) та Юрій Єхануров (427 поправок, усі повністю або частково враховані). 133 народних депутати за всі 3 сесії не внесли жодної поправки до жодного законопроекту.

Найбільше поправок до законопроектів протягом 3 сесії внесено "Нашою Україною" – 3217, наступними є "Регіони України" – 1105 та ППУ і Трудова Україна – 984. За кількістю внесених поправок в середньому на 1 депутата фракції також лідирує "Наша Україна" – 31,5 внесено, 25,5 враховано. На останньому місці фракція СДПУ(о) – 5,9 внесено і 4,4 враховано.

Хто за свободу слова, хто за пенсіонерів?

"Наша Україна" подала найбільше законопроектів у більшості галузей. Зокрема культури і духовності; свободи слова та інформації; прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; боротьби з корупцією та організованою злочинністю; законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності; аграрної політики та земельних відносин; промислової політики і підприємництва; бюджету; охорони здоров'я, материнства та дитинства.

Комуністична партія найбільш активно себе проявила в галузях економічної політики, управління народним господарством; регламенту, депутатської етики та організації роботи ВРУ; національної безпеки та оборони; молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму; а також, звичайно, у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

У галузі правової політики найбільше законопроектів внесено позафракційними депутатами. А державного будівництва та місцевого самоврядування – Блоком Юлії Тимошенко. В галузі соціальної політики та праці найактивнішими виявилися "Регіони України", а в сфері фінансів і банківської діяльності лідирує група "Європейський вибір".

Прогульники і трудяги

6 народних депутатів пропустили більше половини пленарних засідань. Лідирує Василь Онопенко – 80%. За ним Олександр Волков, який пропустив 78,2% засідань. Не пропустили жодного 7 народних депутатів, серед яких 5 є членами фракції КПУ.

Кожний член "Нашої України" в середньому пропустив 8,1% засідань, БЮТ – 10,3%, Народовладдя – 21,6%, СДПУ(о) – 5,4%. Комуністи пропустили 4,8%, а соціалісти виявилися найстійкішими і в середньому пропускали по 1,6% засідань (а це найменший показник серед фракцій).

Що стосується поіменних голосувань, яких протягом сесії було 2901, то не пропустив жодного з них лише Валерій Асадчев. Пропустили більше половини 5 народних депутатів, лідирує серед яких Володимир Бондар – 81%, а за ним Волков – 78,3%.

Найбільш балакучі

Найбільше виступали на пленарних засіданнях депутати від опозиційних фракцій - СПУ (37 виступів), БЮТ (30), КПУ (18) та "Наша Україна" (17).

Серед окремих депутатів б'є всі рекорди Юрій Кармазін з "Нашої України". За ці півроку він 145 разів виступав з місця та 231 – з трибуни. Взагалі за три сесії він провів біля мікрофона 22 години 36 хвилин. Кармазін лідирує також за депутатськими запитами, яких за третю сесію ним направлено і підтримано Верховною Радою 64.

Загалом за депутатськими запитами найбільшу активність виявляли депутати Блоку Юлії Тимошенко, де на кожного члена фракції припадало в середньому 9 запитів. КПУ – 6, "Наша Україна" – 5, СПУ – 4.

Робота в регіонах

Комітет виборців України оприлюднив звіт за підсумками моніторингу діяльності народних депутатів у виборчих округах в період з 1 лютого по 31 червня.

Він намоніторив, що рівень діяльності депутатів в округах не став нижчим порівняно з попередньою сесією. Понад 90% народних депутатів обраних у мажоритарних округах в тій чи іншій формі працюють зі своїми виборцями. Найбільш активно в регіонах себе проявляє "Наша Україна", "Регіони України" і "Трудова Україна". Однак залишається невелика кількість парламентарів, які жодним чином не проявляли активності у власних округах.

Близько половини депутатів під час приїздів в округи вели особистий прийом громадян, майже дві третини спілкувалися з представниками державних адміністрацій, міськими головами, відвідували сесії рад. Зустрічалися в трудових колективах близько третини депутатів. Обговорювала з виборцями політичну реформу п'ята частина. При цьому три чверті депутатів відвідували урочисті заходи чи свята. А спілкувалися з місцевими журналістами 82%.

У цьому періоді форми співпраці депутатів з виборцями поповнилися обговоренням політичної реформи, чого раніше не спостерігалося. Також несподіваною стала активна участь народних депутатів у локальних виборчих кампаніях, які відбувалися в Сумах, Запоріжжі, Чернігові та Мукачеві.

Практично всі депутати мають громадські приймальні. Усе б нічого, якби не їх "віртуальність", яка суттєво не змінилася протягом 3 сесії. Близько 10% приймалень практично неможливо знайти за вказаними адресами та телефонами. Іноді приймальні години також не відповідають опублікованим графікам прийому.

Серед позитивних досягнень цього сезону можна назвати 70-відсоткове оприлюднення депутатами річних звітів. Зараз серед депутатів "стало модно" звітувати перед своїми виборцями, коментують представники КВУ.

Щодо конкретної допомоги мешканцям округів, то вона мало відрізняється від тої, яка велася під час передвиборчої кампанії. Як правило, це надання медичним та освітнім закладам обладнання та транспорту, подарунки малозабезпеченим верствам населення, газифікація, асфальтування доріг, організація та фінансування урочистостей з приводу різних свят та подарунки до них. Також у депутатських звітах все більше наводиться фактів, коли народні депутати лобіювали інтереси своїх регіонів під час законодавчого процесу або з цією метою впливали на рішення виконавчої влади.

Отже, побажаймо народним обранцям хороших канікул. "Вовочкам" треба підтягнутися, відмінникам – зібратися з силами, а простому люду трохи відпочити від постійних розбишацьких бійок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування