"Всеукраїнський громадянський... референдум"

Вівторок, 15 липня 2003, 10:58
Спасибі дикторці ТСН Людмилі Добровольській! Минулого четверга її вустами говорила підсвідомість Леоніда Кучми. Ведуча, переходячи до популярної зараз теми запланованого на осінь форуму на підтримку політреформи, обмовилася й сказала, що готується "всеукраїнський громадянський... референдум".

Уже два тижні телеканали СДПУ(О) чітко відпрацьовують тему підготовки Громадського форуму за політреформу. Репортажі чеканяться чітко за темником, із середньою регулярністю раз на два дні.

Почалося все 25 червня. Тоді в Харкові відбулося щось дуже схоже на те, що в 2000 році називалося "Житомирська ініціативна група". Три роки тому в цьому обласному центрі було ініційовано проведення всеукраїнського референдуму змін до Конституції, який мав перетворити Україну на Білорусію.

Як пам'ятають фанати політики, після засідання у Житомирі почався збір підписів, який інколи проходив із швидкістю 1 підпис на 1 активіста за 26 секунд. Референдум відбувся з фантастичним результатом, на деяких дільницях тодішню реформу Кучми підтримували в 102% голосів.

Зараз це здається якоюсь нереальною історією, однак, можливо, вже цього року історії доведеться повторитися.

25 червня 2003 у Харкові відбулося розширене засідання ради спілки юристів України. Прибули делегації спілки з усіх областей. І було вирішено скликати на осінь збори, які дадуть благословення політреформі. Точніше, тій її частині, яку ініціював Кучма.

Так-так. Осінній форум стосуватиметься лише кучминої частини політреформи. "У Харкові було прийнято рішення про створення Всеукраїнського громадського форуму на підтримку ініціатив президента. Це офіційна назва", - повідомив УП лідер Спілки юристів, заступник глави СДПУ(О) Валерій Євдокимов.

Харківські збори звернулися до всіх громадських організацій надсилати своїх представників до оргкомітету. І який це знайшло відгук! Завдяки репортажам про підготовку форуму, ми знаємо, що до його проведення вже долучилися:

- Український союз промисловців і підприємців,
- Рада національних громад,
- Одеська національна юридична академія,
- Академія правових наук,
- Академія педагогічних наук,
- Донецька рада Спілки юристів України.

І щодня нова структура заявляє про бажання підтримати реформу Кучми на осінньому форумі.

"Правники обурені, що Верховна Рада відверто ігнорує думку народу, – адже більше половини жителів України підтримали президентський законопроект. І саме так повинні сприймати його парламентарі. І додають – ставлення деяких депутатів особисто до президента не може стати на заваді права народу обговорювати політичне майбутнє країни на тому ж таки громадському форумі", - розповідає УТ-1 в одному з репортажів про майбутній форум.

Про що ж ітиметься на осінньому Форумі?. Здогадатися не складно, оскільки сама Спілка юристів, яка ініціювала його, поширила заяву. Серед іншого вони виступають за пряму дію результатів референдуму та вибори президента й парламенту в один рік.

І якщо першу пропозицію Кучма сам поховав, то друга і є головним призом політреформи.

Ще питання – навіщо треба цей Форум? "Ми хочемо, щоб громадські організації висловили свою думку з приводу законопроекту президента. Всенародне обговорення – це одне. А ми б хотіли знати думку громадських організацій", - заявив Євдокімов.

Його заступник у Спілці юристів, нардеп Микола Оніщук каже, що Форум має здійснювати певний тиск на депутатів для голосування за кучмин законопроект.

Однак усе частіше від опозиції чути упевненість, що форум ініціюватиме референдум для ухвалення на ньому змін до Конституції. Бо 300 голосів за законопроект Кучми в парламенті немає. А після жорсткої ухвали Форуму Кучма вийде до камер і розкаже, що громадськість вимагає від нього рішучих кроків.

На думку Миколи Томенка, як альтернатива Форум може бути кроком до скликання Конституційної асамблеї, яка ухвалить заблоковані у парламенті зміни до Конституції.

В той же час Євдокімов і Оніщук запевнили, що там не буде рішень, які б припускали можливість обійти Верховну Раду при внесенні змін до Конституції.

Але одна справа – говорити зараз, а інша – коли керівництво Спілки юристів "змушене" буде "підкоритися" волі більшості учасників Форуму і закликати Кучму виявити характер: розігнати парламент-імпотент, а зміни до Конституції винести на референдум. Бо хоч в Основному законі записано, що поправки вносить Верховна Рада, але там немає жодного речення, хто змінює Конституцію, коли парламенту не існує. А Кучма розкаже, що суспільство не може чекати, коли оберуть нових депутатів.

Це як варіант.

Але що в такому випадку робити опозиції? Як що? Готувати інший, альтернативний Форум, де б від Кучми, як приклад, могли б вимагати відкликати свій законопроект. А заодно і самому піти у відставку.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування