Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучму просять не "перекривати кисень" Мельниченку

Вівторок, 15 липня 2003, 17:53
Нещодавно ухвалений парламентом закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо сфери охорони державної таємниці)" суперечить нормам Конституції України, міжнародно-правовим стандартам у сфері забезпечення свободи слова, відкритого доступу до інформації та
звужує обсяг конституційних прав та свобод громадян.

Про це йдеться у відкритому листі керівників громадських організацій та ЗМІ до президента України. Підписанти листа просять Кучму застосувати право вето щодо цього закону і тим самим підтвердити "рішучість у прагненні забезпечити становлення свободи слова в Україні".

Автори документа звертають увагу, що відповідно до положень закону "Про інформацію", в окремих випадках – коли право суспільства знати переважає право власника інформації на її збереження у таємниці – навіть інформація з обмеженим доступом може бути оприлюднена.

"Це демократичне за суттю положення, визнане у всьому світі, лише нещодавно стало частиною вітчизняного законодавства. Норми закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо сфери охорони державної таємниці)" спрямовані на його скасування", йдеться у листі.

Закон запроваджує адміністративну відповідальність за порушення порядку обліку, зберігання і використання документів та інших матеріальних носіїв інформації, які містять "конфіденційну інформацію, що є власністю держави", яке призвело до розголошення такої інформації. Передбачається, що суб’єктом цього правопорушення може бути будь-який громадянин.

Автори документа нагадують, що за статтею 34 Конституція України визнається за кожною людиною право "вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір". Відповідно до статті 64 Конституції України, права і свободи людини та громадянина не можуть бути обмежені.

Підписанти листа вважають, що даний закон було ухвалено "з грубим порушенням вимог регламенту Верховної Ради України". На їх думку, затверджувати "настільки масштабний за обсягом правового регулювання та важливий з точки зору впливу на суспільні відносини законопроект" не можна в цілому вже за результатами першого читання.

Цей закон прийняла Верховна Рада України 9 липня

Між тим, ОБСЄ у вівторок засудила новий закон. На думку представників ОБСЄ, положення про можливість затримання журналістів, які ніби-то розкривають державну таємницю, є "загрозливим" кроком.

Як сказав представник ОБСЄ з питань ЗМІ Фреймут Дуве, згідно з новим законом, ухваленим на початку цього місяця, журналісти не зможуть захистити свої джерела. Відповідний лист Дуве направив міністру закордонних справ України Анатолію Зленко, повідомляє Газета.Ру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: