Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СУД НАД ЛАЗАРЕНКОМ ПЕРЕНЕСЛИ НА ДВА МІСЯЦІ

Вівторок, 15 липня 2003, 19:34
Суд у Сан-Франциско над екс-прем'єром України Павлом Лазаренком, що був запланований на 18 серпня, перенесений на 14 жовтня, повідомляє адвокат Марина Долгопола.

У вівторок вона повідомила, що "імовірно, було кілька причин для прийняття суддею такого рішення". "Але для мене абсолютно очевидно, що судове засідання не можливе 18 серпня, тому що ще не допитані усі свідки в Україні", - сказала адвокат.

Як повідомлялося раніше, група американських адвокатів - як представників обвинувачення, так і захисту - допитала в Україні у справі Лазаренка 26 з 30 осіб, зазначених у списку обвинувачення. Захист має намір у свою чергу допитати 40 осіб, серед яких - президент Кучма, екс-секретар Ради національної безпеки й оборони, нинішній міністр оборони Євген Марчук, народні депутати Валерій Пустовойтенко, Олександр Волков, Юлія Тимошенко і колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Бакай.

Долгопола повідомила, що в даний час дата приїзду американських юристів ще не визначена, однак приїзд відбудеться найближчим часом.

В даний час Лазаренко знаходиться у звичайному житловому приміщенні у Сан-Франциско (США), де очевидно, пробуде до засідання суду, і готується до судового засідання. Екс-прем'єр мав можливість слухати допити свідків, що проводилися представниками американського правосуддя в Україні.

14 червня колишній український прем'єр був відпущений з-під варти на весь період допитів свідків по цій справі, тобто, до суду.

Як повідомило УП джерело у Вашингтоні, згідно з вердиктом суду Округу Північна Каліфорнія під головуванням пана Дженкінса, громадянин України Павло Лазаренко "звільнений на час усього досудового розгляду справи за змістом" під "security agreement", тобто "охоронний договір", а не під заставу. Лазаренка фактично звільнено під підписку про його невиїзд за межі судового округу.

Експерти вважають, що це означає, що підозра щодо Лазаренка є, але його злочини незначні, а тому, не виключено, що після вердикту суду він, максимум, відбудеться штрафом, що є якнайважчою мірою покарання у США для такого виду злочинів.

За припущенням джерела, Лазаренко може відбутися незначним штрафом, значно меншим ніж називають українські ЗМІ у якості умовної застави. Він, як стверджує джерело УП з посиланням на помічників Лазаренка, готовий до судового процесу й обов‘язково надасть свідчення проти Кучми, Волкова, Бакая й інших українських посадовців, зокрема щодо маніпуляцій на президентських виборах 1999 року.

Лазаренко очолював український уряд у 1996-97 р. З 1999 р. він знаходився у ув'язненні в Сан-Франциско. Прокуратура США обвинувачує його у відмиванні $114 млн. через приватні американські фінансові установи.

В Україні проти Лазаренка також висунуто обвинувачення у фінансових махінаціях і низці інших злочинів. У Швейцарії він уже визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців тюремного ув'язнення умовно.

Інтерфакс-Україна& Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування