Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС має повернути обидва законопроекти без розгляду по суті – Погребинський

Вівторок, 15 липня 2003, 22:04
КС має повернути обидва законопроекти без розгляду по суті – Погребинський

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що Конституційний суд України має відмовити в розгляді законопроектів по змінах у Конституції, спрямованих у КС відповідно до постанови парламенту від 11 липня.

Погребинський відзначив, що у випадку прийняття цих законопроектів до розгляду КС "надійде всупереч прецедентові, що був у 2000 році, коли президент направив у КС законопроект по референдуму, не провівши його через 226 голосів у парламенті, і суд відмовив. "У КС немає ніяких шансів вчинити інакше, крім як відмовити в розгляді відповідно до тієї норми, що він проголосив", - підкреслив він.

Політолог нагадав, що в 1998 році КС прийняв рішення щодо законопроектів, що передбачають внесення змін у Конституцію, відповідно до якого "направлення для дачі висновку щодо конституційності або неконституційності може зробити тільки Верховна Рада" 226 голосам. "Чому такий бар'єр 226? Тому що ви навіть не зможете пройти перший етап внесення змін у Конституцію, якщо вашу ідею про зміни в Конституцію не підтримує проста більшість депутатів. Ви повинні переконати 226 депутатів, що ця ініціатива має шанс бути проголосованою хоча б у першому читанні при процедурі внесення змін у Конституцію.

От така логіка рішення КС. Тому всі розмови про те, що потрібно надати право законодавчої ініціативи 150 депутатам, на мій погляд, зовсім безглузді, оскільки зовсім очевидно, що той законопроект, який не має підтримки 226, зовсім безглуздо направляти в КС. От уся логіка цієї ситуації, про яку толком ніхто жодного разу не сказав", - сказав директор центру.

У той же час Михайло Погребинський вважає, що політична реформа в Україні відбудеться в будь-якому випадку.

Так Погребинський прокоментував заяву президента України Леоніда Кучми про можливе відкликання свого законопроекту про внесення змін у Конституцію України з Конституційного суду.

"Для цього не потрібна велика робота, тому що вона вже пророблена за попередні півроку. Точно відомі межі компромісу, на які можуть йти політичні сили, і потрібно три дні для того, щоб домовитися й зробити", - сказав він.

Директор центру також зробив прогноз реалізації конституційної реформи в парламенті. "Є дуже гарні шанси, і я них оцінюю як мінімум у 70%, що перший етап конституційної реформи буде реалізований у нормальному режимі на наступній сесії і завершальний - на весняній сесії 2004 року", - заявив Погребинський.

Мотивуючи свою думку, політолог відзначив, що в парламенті існує не менше 350 депутатів, що підтримують ідею переходу до парламентсько-президентської республіки. "Той факт, що вони з різних причин не підтримали жодного проекту (президентського або парламентського - ІФ), просто означає, що були внесені фактори, що заважали прийняти це рішення. Якщо цих факторів нема, а зараз їх нема, то немає і причин сумніватися в тім, що при мінімальній політичній волі, з огляду на те, що в ряду політичних сил є гостра зацікавленість у тім, щоб реформа відбулася до президентських виборів, цей процес буде реалізований у найближчі дві сесії", - підкреслив він.

Говорячи про можливе відкликання президентського законопроекту і подальший розвиток ситуації, Погребинський висловив думку, що "розклади не мають значення, оскільки сама структура компромісу вже сформована, а процедура направлення й одержання відповіді (із КС-ІФ) займає рівно місяць".

Політолог також не виключив, що на осінній сесії депутати можуть прийняти "нове рішення", що буде відправлене в КС, яке після ухвалення позитивного рішення в суді, буде проголосовано у Верховній Раді. Погребинський пояснив, що під "новим рішенням" він має на увазі компромісний варіант законопроекту про внесення змін у Конституцію. "Це - або парламентський варіант зі змінами, або президентський зі змінами, або взагалі третій. Це - не принципово. Україна приречена на проведення політичної реформи", - підкреслив Погребинський.


11 липня Верховна Рада прийняла постанову, якою затвердила процедуру направлення в Конституційний суд законопроектів про зміни в Конституцію України. За відповідну постанову проголосували 400 народних депутатів. Відповідно до постанови, суб'єкти законодавчої ініціативи (президент або 150 народних депутатів) повинні зареєструвати законопроект про зміни в Основний закон у Верховній Раді, після чого передати його в КС для висновків. Передати зареєстрований законопроект у КС може також голова Верховної Ради.

Спікер парламенту Володимир Литвин заявив у вівторок, що постанова про процедуру направлення в Конституційний суд президентського й депутатського законопроектів по конституційній реформі відповідає правовим нормам України.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування