Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Половина українців переконана в існуванні політичної цензури на "1+1", УТ-1, "Інтері"

Середа, 16 липня 2003, 13:45
71% громадян вважають, що в Україні в програмах новин на телебаченні та в пресі існує політична цензура. Не згодні з цим лише 11%, а 17% вагалися з відповіддю.

Такі дані опитування "Українського демократичного кола", проведеного 26 червня – 7 липня 2003 року на замовлення Інституту політики.

Респонденти особливо виокремили три телеканали стосовно здійснення політичної цензури у програмах новин – "УТ-1" (59%), "1+1" (56%) та "Інтер" (55%).

Цензуру на каналах ICTV, СТБ, "Новий канал" побачило дещо менше опитаних, відповідно на ICTV – 31%, на СТБ – 28%, на "Новому каналі" –27%. Експерти називають серед можливих причин цього фактору значно менші зони покриття цих каналів, порівняно з загальнонаціональними (УТ-1, "плюси, "Інтер") та можливістю прийому телепередач.

На думку українців політичною цензурою переважно займається адміністрація президента (46%), керівництво телеканалів та газет (25%), власники телеканалів і газет (23%), Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення (23%). Кожен шостий вважає, що до здійснення політичної цензури причетна Верховна Рада, а кожен сьомий – Кабінет Міністрів, тільки кожен одинадцятий – журналісти.

Громадяни України також цілком однозначно визначають керівника здійснення політичної цензури – адміністрацію президента (45%). Лише незначна частка опитаних (від 2 до 6 відсотків) вважає, що керує політичною цензурою Верховна Рада (6%), Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення (6%), керівники та власники телеканалів і газет (по 4%), Кабінет Міністрів (2%).

56% громадян вважають, що проблеми свободи слова в Україні, насамперед, пов’язані з порушенням норм чинного законодавства виконавчою владою ( 37% - центральною виконавчою владою; 19% – місцевою виконавчою владою); 13% громадян пов’язують ці проблеми з неповнотою законодавчої бази.

Лише 13% опитаних вважає, що в Україні існує повна свобода слова. Кожен п’ятий вказав на відсутність свободи слова, кожен другий відзначав тією чи іншою мірою проблеми зі свободою, 22% вагалися з відповіддю.

Опитування проводилося "Українським демократичним колом" з 26 червня по 7 липня 2003 року на замовлення Інституту політики. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює усі регіони країни. За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування