Львів подарував владі перемогу Війна за Мукачеве 1:1

Середа, 16 липня 2003, 15:04
Свою першу перемогу на виборах, які відбувалися протягом останнього року, опозиційні сили довго втримати не змогли. 15 липня пізно увечері її у неї забрав Сихівський місцевий суд Львова.

На другому судовому засіданні було задоволено скаргу кандидата на посаду мера Мукачеве Ернеста Нусера і визнано недійсними вибори на 15 з 36 дільниць міста. Тим самим суд скасував рішення міської виборчої комісії Мукачеве про перемогу кандидата від блоку "Наша Україна" Василя Петьовки.

Якщо порахувати голоси на 21 дільниці, на яких вибори визнанні таки дійсними, то кандидат Нусер, який 29 червня поступився Петьовці двома з половиною тисячами голосів, після суду отримав перевагу трохи більше, ніж на сто голосів. Тобто своїм мером, як з'ясував Сихівський суд, мешканці Мукачевого насправді обрали кандидата від влади, а не від "Нашої України".

Ця нехитра арифметика, внаслідок якої потрібно було саме на 15 дільницях визнати вибори недійсними, вже наштовхує на багато підозр.

Хоч і рішення суду було оголошено пізно увечері (21.30), за словами нардепів-"нашоукраїнців", воно було написано набагато раніше – як мінімум за день до другого судового засідання. На думку Тараса Чорновола, рішення було оголошено так пізно, щоб більшість депутатів, журналістів та громадськості, яка пікетувала Сихівський суд, втомившись, не дочекалася на його оголошення.

Народний депутат від "Нашої України" Петро Олійник взагалі передбачав, що 15 липня рішення оголошено не буде, оскільки в цей день на засідання суду прибуло занадто багато осіб, які були активно налаштовані проти позитивного рішення.

З самого ранку приміщення суду пікетували прихильники "Нашої України" з гаслами "Геть СДПУ(о) від влади". На засідання, щоб виступити з промовою, прибув і омбудсмен Ніна Карпачова, яка перебувала з робочим візитом у Львові.

Найбільше вразила величезна кількість нардепів-"нашоукраїнців" (20 чоловік), які немов приїхали на дуже серйозну "стрєлку", проте без свого "главаря". Віктор Ющенко захищати виборче законодавство України до Львова не приїхав. Його чекають у Мукачевому у четвер. Не приїхали підтримати колег по опозиції і представники з інших політичних сил.

Пояснюючи приїзд такої великої кількості народних депутатів-"нашоукраїнців", нардеп Петро Олійник, сказав: "Ми не приїхали для того, щоб захистити Петьовку, і не для того, щоб воювати з "есдеками", а для того, щоб захистити закон і відновити справедливість. "Наша Україна" була свідком того, як брутально і незаконно були проведенні вибори в Сумах, Чернігові й Черкасах. Тому депутати вирішили взяти на контроль вибори в Мукачевому і в перспективі усі інші виборчі перегони".

Правда, під час виголошення рішення суду половини з нардепів у залі засідань уже не було. Як пояснив "рухівець" Ярослав Кензьор, "у кожного є свої справи".

З усіх коментаторів рішення суду найбільш емоційним виявився Євген Червоненко. "Щоб вони подавилися, п...си, своїми мільйонами!" - емоційно вигукнув нардеп. Рішення суду він оцінив як верх цинізму, "безпрєделу", відкритий фашизм, за яким, за його словами стоїть СДПУ(о), яка підтримувала Ернеста Нусера на виборах.

"Більших брехунів, циніків, шантажистів, рекетирів ця країна ще не знала за всю історію, починаючи з 1937 року. СДПУ(о) гуртує довкола себе продажних покидьків!", - додав Червоненко.

Під словом "покидьок" нардеп, зокрема, мав на увазі суддю Сихівського суду Сергія Лісного. За словами Червоненка, за позитивне рішення тому пообіцяли посаду заступника обласного судді.

Хоча й, на думку деяких "нашоукраїнців", Лісний тут нічого особливо і не вирішував, оскільки "текст рішення був готовий заздалегідь".

Ярослав Кензьор впевнений, що не просто так справа потрапила саме до Сихівського суду міста Львова. Нагадаємо, що позивач Ернест Нусер трактував необхідність розгляду справи у Львові тим, щоб це рішення "було об'єктивним".

"Сихівський місцевий суд – це суд, який спеціалізується на виконанні замовлень СДПУ(о) із виборчих питань. Зокрема, особисто Сергій Лісовий є прямим виконавцем цих замовлень", - вважає Ярослав Кензьор. Він нагадав, що саме в цьому суді справу проти нього виграв народний депутат, голова ЛОО СДПУ(о) Ігор Шурма.

Також не вдалося досягнути своєї цілі в Сихівському судді і депутату Львівському обласної ради Ярославу Коржинському, який добивався відкликання обласного депутата Сергія Медведчука, що очолює Львівську податкову і є рідним братом лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука.

Депутати наводили купу інших фактів, які, на їх думку, підтверджують упередженість Сихівського місцевого суду. За словами нардепа Петра Олійника, жодні аргументи від представників Василя Петьовки, які були викладені під час другого засідання, суддею не були взяті до уваги.

В ході судового засідання виступила і Уповноважений Верховної Радою з прав людини Ніна Карпачова. Вона заявила, що її підлеглі здійснювали моніторинг виборчого процесу, однак не знайшли жодних порушень, які б могли дати підставу вважати вибори недійсними. Але представник Нусера запитав Карпачову, чи її люди контролювали процес підрахунку голосів, на що омбудсмен чесно відповідала, що ні.

Суд заслухав п'ятьох голів територіальних виборчих комісій, які в один голос заявили, що вони не зауважили жодних порушень виборчого процесу і до них не надходило жодних скарг щодо фактів порушення виборчого законодавства.

Натомість, свідки Нусера, говорячи про порушення закону під час виборів 29 червня у Мукачевому, конкретних аргументів назвати не змогли. "Нашоукраїнці" зауважили, що під час судового засідання спостерігались факти неправдивих свідчень. Зокрема, було зафіксовано, що свідчення однієї жінки були викладені на папері від імені особи чоловічого роду. "Як юрист, можу зауважити, що з 20 свідчень судом буде враховано не більше трьох, оскільки решту можна зарахувати як сфальсифіковані", — вважає нардеп Микола Катеринчук.

Петро Олійник навів і інші аргументи, згідно з якими, на його думку, можна говорити про стовідсоткову упередженість суду. Як розповів депутат, скарга Нусера до Верховного суду була подана на п'ять днів пізніше встановленого законом терміну подачі заяви. За його словами, депутати із фракції ходили до Верховного суду і бачили, що в оригіналі заяви дата 7 липня виправлена на 2 липня.

Окрім того, на думку народного депутат Романа Зварича, упередженість суду доводить, що суддя "взяв на себе роль великого інквізитора і безпідставно втручався у розгляд справи". Він навів приклад, коли Сергій Лісний вимагав від представника Петьовки, щоб той ставив запитання свідкам таким чином, щоб вони не могли відповідати одним словом: "так" чи "ні".

Реально оцінюючи ситуацію, ще до закінчення судового засідання депутати-"нашоукраїнці" прогнозували перемогу позивача, тобто Ернеста Нусера. "Цей суд був організований "есдеками" з метою продемонструвати свою силу і безсилість опозиції. Вони демонструють народу, що як би він не голосував - все одно буде так, як задумали вони. Це робиться для того, щоб напередодні президентських виборів ще більше посіяти зневіру серед громадян у їх власні сили", - вважає Олійник.

Представники СДПУ(о) неохоче коментували цей судовий розгляд. Народний депутат, заступник голови СДПУ(о), голова ЛОО СДПУ(о) Ігор Шурма взагалі здивувався, чому за коментарем звертаються до нього.

"Ернест Нусер ніколи не представляв СДПУ(о) і ніколи не був її членом. Цей судовий процес абсолютно не пов'язаний із СДПУ(о). Це є просто намагання все прив'язати до нас". Він додав, що "Наша Україна" завжди хоче "виставити в особі своїх опонентів якогось ворога і постійно хоче з кимсь воювати". "Але не завжди так воно є. Не можна видавати бажане за дійсне".

На запитання, чому на судовому засіданні не була присутня політична підтримка Нусера (Нусера, до речі, теж на суді не було), Шурма відповів: "А яка у нього політична підтримка?"

Втім, попри всі свої зусилля, вважає Тарас Чорновіл, Ернесту Нусеру не вдасться стати мером Мукачевого, оскільки "мукачівцям не можна так відверто наплювати в очі", "Наша Україна" підготувала цілу низку заходів для подальшої боротьби за Мукачеве. "Ми починаємо цілий комплекс законодавчих заходів, як на рівні судів так і на рівні парламенту", - сказав Петро Олійник.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування