Медведчук знищує нелояльні ЗМІ?

П'ятниця, 18 липня 2003, 10:58
Керівництво "Львівської газети" заявляє про тиск з боку Державної податкової адміністрації у Львівській області під час проведення податківцями планової перевірки видання.

Про це говориться в заяві, поширеній у львівських ЗМІ.

"На жаль, методи, що застосовуються, свідчать про інші цілі, ніж звичайна документальна перевірка. Це швидше нагадує тотальний тиск на газету, що має політичне забарвлення" - говориться в зверненні "Львівської газети"

Зі слів головного редактора видання Олега Ониська, планова перевірка ведеться з 6 червня, і в цей час податківці "з незрозумілих для керівництва газети причин прагнуть законними методами поламати видання газети як бізнес".

Зокрема, заявив головний редактор, з самого початку перевірки, представники податкової перевіряють не тільки ті фірми, з якими у газети є договори, але й навіть ті, що просто згадуються в газеті.

"З цими людьми проводять "роботу", і ми останнім часом просто намагаємося не згадувати назву фірми, щоб не виникало проблем у абсолютно сторонніх людей" - заявив Онисько.

У свою чергу комерційний директор "Львівської газети" Юрій Назарук повідомив, що представники податкової чинять тиск на приватних розповсюджувачів газети. "80% з цих людей ніколи не мали ліцензії на продаж газет, але податкова звертає на це увагу тільки тоді, коли вони беруть нашу газету, а якщо немає, то у розповсюджувачів проблем не виникає" - підкреслив він.

На питання про політичне підгрунтя цих подій, Онисько заявив, що засновник видання - об'єднання "Дзига" є чітко вираженим політичним середовищем з симпатіями до "Нашої України", а "газета не є суперприбутковим бізнесом, який би хтось вирішив підім'яти під себе".

У той же час, під час прес-конференції голова ДПА у Львівській області Сергій Медведчук заявив, що відносно "Львівської газети" проводиться "звичайна планова перевірка", а всі заяви і статті про ніби незаконні дії податкової він вважає "рекламним трюком, спрямованим на збільшення тиражу".

Медведчук заявив, що представників податкової зацікавило те, що "Львівська газета" у вихідних документах називає один тираж, а в реальності він зовсім інший - "пишуть десять, а чотири друкують". Що ж до перевірок договорів і засновників видання, то це норма при таких перевірках.

Крім цього, Медведчук підкреслив, що "до перевірки газета прибутковою не була, а за час перевірки вже і прибуток з'явився".

Коментуючи висловлювання голови ДПА у Львівській області, Назарук заявив, що вони безпідставні в частині неприбутковості видання, яке три останніх квартали сплачує по 25 тис. грн. податку на прибуток.

Він також заявив, що Медведук "перевищив свої службові повноваження, обнародувавши цифри про тиражі газети і її договори з іншими юридичними особами".

"До закінчення перевірки Медведчук не мав права розголошувати такі цифри, це може негативно позначитися на діловій репутації видання, тому наші юристи вивчають можливість звернутися до суду з позовом на Медведчука" - заявив головний редактор "Львівської газети" Онисько.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News