Кияни зможуть ходити до Кучми в гості

П'ятниця, 18 липня 2003, 13:12
Українці зможуть відвідувати нову резиденцію президента після того як там добудують озеро, мініатюрний сад і встановлять ще одну жабу. На роботи виділяється 99 млн. гривень.

У листопаді державна резиденція Президента України переміститься з Маріїнського палацу, що вимагає серйозної реконструкції, у "Будинок з химерами", що знаходиться напроти адміністрації президента, повідомляє "Сьогодні".

Над відновленням модернового твору архітектора Городецького трудиться більше півтисячі фахівців.

Київміськадміністрація ще у вересні 2000 року видала розпорядження про реставрацію пам'ятки архітектури, однак роботи почалися тільки в травні цього року, після того, як визначився високий статус будинку.

Як заявляє начальник головного управління охорони культспадщини і реставраційно-відбудовних робіт Києва Руслан Кухаренко, при нормальному фінансуванні зовнішня реставрація завершиться до 1 серпня, а внутрішні роботи - до 1 листопада. На відновлення будинку уже витрачено більш 30 мільйонів гривень із призначених 99.

Проект розроблений київським науково-дослідним інститутом "Укрндіпроектреставрація".

Відповідно до проекту, структура двору, закладена архітектором, збережеться. Ліворуч фасаду будинку реставратори розмістять штучне озеро, фонтани, мініатюрний сад з "альпійською гіркою", для якого уже відібране кар'єрне каміння. На мармуровій брилі встановлять велику зелену жабу.

З'являться художнє підсвічування, декоративні дерева, кущі й квіти. Уже чіпляють металеві огорожі "під старовину", на тротуарах кладуть плитку. Поки не визначилися з місцем для пам'ятника Городецькому.

Деякі роботи вже завершені. На стелі центрального вестибуля - ліпнина величезного спрута, на якому закріплять люстру. У кімнатах збереглися високомистецькі печі, під поручнями розкішних сходів - скульптури симпатичних амурчиків. На стінах вивішені рогаті черепи оленів, козлів, баранів (Городецький був палким мисливцем).

Планується також обновити кабінети, інкрустовані деревом. Крім цього, природно установлять супутникові і комп'ютерні мережі, сигналізацію й датчики, пише газета.

3-поверховий з боку вул. Банкової і 6-поверховий з боку пл. Франка цегляний "Будинок з химерами" (1901-1903 р.) побудований як приватне житло на шість квартир, в одній з яких жив сам Владислав Городецький. Архітектор один з перших у світі застосував цемент. Стіна і високий парапет захованого від очей даху в рельєфах, барельєфах і керамічних вставках італійського скульптора-імпресіоніста Еліо Саля, статуях дивовижних жаб, русалок, пантер, стерв'ятників, носорогів. Будинок на Липській височині тримається на 50 палях, глибиною до 5 м. В дворі були льодовик, дров'яний склад, камори. У радянський час у будинку розміщалася лікарня.

За сторіччя будинок занепав і міг звалитися на сусідню адміністрацію президента. "Стан будинку було катастрофічним - через зсуви й перекіс фундаментів він розвалювався на двох частин. Угорі будинку тріщини досягали двадцяти сантиметрів. Стіни стягли за допомогою домкратів, фундаменти підсилили. Тепер жодної тріщини нема", говорить Кухаренко.

Після реставрації, за словами Руслана Кухаренко, "Будинок з химерами" і Маріїнський палац відкриють для екскурсій. Час відвідування буде погоджено з протокольним відділом адміністрації президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News