Кучма вивчає нові кандидатури на секретаря РНБО

П'ятниця, 18 липня 2003, 13:28
Президент України Кучма зараз розглядає нові кандидатури на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони. За даними "Львівської газети", серед нових кандидатур, зокрема, називають керівника Інституту стратегічних досліджень Анатолія Гальчинського та віце-спікера парламенту Олександра Зінченка.

"Львівьска газета" характеризує Гальчинского як "одного зі старожилів команди Леоніда Кучми". Газета нагадує, що він став радником президента з макроекономіки через місяць після перемоги Кучми на виборах 1994 року. "На думку оглядачів, пан Гальчинський – останній, хто залишився з першого складу команди президента. Окрім керівництва Інститутом стратегічних досліджень, він залишається радником президента з питань макроекономіки та очолює Раду Нацбанку", пише газета.

На думку видання, призначення секретарем РНБО Олександра Зінченка "можна було б розглядати як створення президентом противаги главі своєї адміністрації", оскільки зовсім нещодавно Олександр Зінченко демонстративно вийшов зі складу керівництва СДПУ (о) з огляду на моральні розбіжності з лідером партії. Cлідом за дистанціюванням від СДПУ (о) Зінченко заявив про свій відхід від керівництва "Інтером".

Незважаючи на це, Зінченко "залишився в колі політиків, які мають безпосередній доступ до президента, більше того, за деякою інформацією, довіра до нього з боку Леоніда Кучми лише зросла", продовжує газета.

"Проте малоймовірно, що сам Зінченко погодиться на таку пропозицію. Досвідчений і далекоглядний політик, Зінченко, не виключено, не захоче полишати значно надійніший з усіх точок зору пост заступника голови ВР".

Окрім того, з'явилася інформація, що власне тепер Зінченко може очолити новий канал – "Громадське телебачення", який планують створити на базі Першого національного каналу.

Проте, на думку авторів "Львівської газети", найреальнішим претендентом на пост секретаря РНБО залишається перший заступник секретаря Ради нацбезпеки, голова комітету з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю при президентові України Ігор Смешко.

"Генерал-лейтенант Смешко є кадровим військовиком, визнаним експертом у царині національної безпеки, автором понад 100 наукових праць і численних винаходів у галузі проектування головок самонаведення керованих ракет і систем управління високоточною зброєю. Вільно володіє англійською та німецькою мовами. За плечима генерал-лейтенанта 3 вищі освіти – технічна, військова та юридична. З червня 1997 року по вересень 2000 року Ігор Смешко очолював військову розвідку – Головне управління розвідки Міністерства оборони України".

25 червня президент призначив Євгена Марчука, який до цього був секретарем РНБО, міністром оборони. Ще 26 червня Леонід Кучма пообіцяв упродовж десяти днів розглянути кандидатури на посаду нового секретаря РНБО, ця посада залишається вакантною. Минулого тиждня президент скоригував свою позицію, відзначивши, що "там (у РНБО) є кому працювати", пригадавши саме призвіще Смешка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування