Росія ставить умову – реверс по нафтопроводу Одеса-Броди

П'ятниця, 18 липня 2003, 16:11
Угода про транзит російської нафти по території України може бути підписана після того, як буде вирішене питання транзиту російської нафти по нафтопроводу Броди-Одеса.

Про це заявив глава уряду РФ Михайло Касьянов у п'ятницю на прес-конференції в Ялті по закінченні засідання україно-російської міжурядової комісії.

За словами Касьянова, ця тема обговорювалася на засіданні комісії, і за результатами цього обговорення експертам доручено "у короткий термін завершити відпрацювання неузгоджених моментів".

"У Російській Федерації ми розраховуємо, що ця угода покриє всі наявні подання про транзит російської нафти і про використання в цьому контексті українських потужностей по транзиту російської нафти в будь-якому напрямку.

На сьогодні одна з важливих складових, які відпрацьовуються і можуть бути відпрацьовані через місяць - нафтопровід Броди-Одеса. Як тільки це питання буде вирішене, угода буде підписана", - заявив глава уряду РФ.

У свою чергу прем'єр-міністр України Віктор Янукович відзначив, що питання про використання нафтопроводу Одеса-Броди буде вирішуватися з урахуванням всіх існуючих на сьогодні факторів.

"З урахуванням економічної зацікавленості України і Росії ми об'єднаємо зусилля і знайдемо форму, що створить умови для просування рішень уперед", - сказав він.

Касьянов відзначив, що питання використання нафтопроводу Одеса-Броди для транзиту російської нафти розглядається українською стороною вже близько двох місяців, і робота все ще не завершена.

Як повідомлялося, проект 15-річної угоди з урядом Росії про транзит нафти по території України дає можливість російським компаніям щорічно транспортувати до 79,5 млн. тонн нафти. Днями Кабінет міністрів України уповноважив підписати дану угоду міністра палива й енергетики Сергія Єрмілова. Проект угоди стосується всіх діючих нафтопроводів України, крім нафтопроводу Одеса-Броди, поки що не введеного в експлуатацію.

Уряд України відклав остаточне рішення з питання визначення варіанту використання нафтопроводу "Одеса-Броди", вирішивши залучити на тендері незалежного експерта для оцінки перспектив реверсної роботи нафтопроводу для прокачування російської нафти в Одесу.

За оцінками Києва, для організації реверсної роботи потрібні капітальні вкладення в розмірі близько 500 млн. грн. Ряд російських нафтових компаній звернулися до глав урядів Росії й України з проханням про сприяння в реалізації проекту реверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди для прокачування на експорт 9 млн. тонн нафти на рік.

На прес-конференції у вівторок президент Кучма підкреслив, що рішення про транспортування каспійської нафти в Європу або реверсне використання нафтопроводу Одеса-Броди повинен приймати уряд.

У травні 2002 року була здана в експлуатацію перша черга нафтотранспортної системи Одеса-Броди. Її пропускна здатність складає 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. куб. м. Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік з резервуарним парком 600 тис. куб. м.

У травні цього року Європейська комісія виділила грант у розмірі EUR2 млн. на технічну підтримку добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
Усі новини...