ТНК ПОДОБАЄТЬСЯ, що ІДЕЮ РЕВЕРСУ Одеса-Броди "почули"

П'ятниця, 18 липня 2003, 18:36
Тюменська нафтова компанія (Росія) вітає дії уряду України з серйозного обговорення можливості транспортування російської нафти нафтопроводом Одеса-Броди в реверсному режимі.

Про це заявив президент Торгового дому "ТНК-Україна" Олександр Городецький на прес-конференції у Києві в п'ятницю.

"Приємно відзначити, що нарешті BP і ТНК із проектом реверсу були почуті, цим проектом почали займатися, урядом поставлене питання його більш глибокого вивчення. Якщо раніше на цей проект просто не хотіли звертати уваги, то зараз розглядається два можливих варіанти", - сказав він.

Городецький підтримав рішення уряду про залучення незалежного агентства для експертної оцінки цього варіанту. "Ми сподіваємося, що це дійсно буде незалежне агентство, яке дасть правильну оцінку і розгляне всі можливості - і технологічні, і стратегічні пріоритети, і ринкову позицію", - заявив він.

При цьому президент ТД "ТНК-Україна" підкреслив, що реверсний маршрут підкріплений реальними пропозиціями російських компаній-експортерів, а ТНК готова надати на умовах кредиту технічну нафту.

Городецький узяв під сумнів називану урядом оцінку вартості тільки капітальних вкладень для організації реверсної роботи - близько 500 млн. грн. За його словами, у цю суму входить і вартість технічної нафти, яку ТНК готова надати на умовах кредиту.
Він також вважає, що українська сторона помилково не включила нафтопровід Одеса-Броди до проекту 15-річної угоди з Росією про транзит нафти по території України, як це пропонує російська сторона.

16 липня уряд відклав остаточне рішення з питання використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі, вирішивши залучити на тендері незалежного експерта в цій області, як це раніше було зроблено для оцінки роботи нафтопроводу в прямому напрямку.

Напередодні президент України Леонід Кучма заявив, що рішення про транспортування каспійської нафти в Європу або реверсне використання нафтопроводу Одеса-Броди повинен приймати уряд.

Першу черга нафтотранспортної системи Одеса-Броди було здано в експлуатацію у травні 2002 року. Її пропускна здатність складає 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. куб. м. Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік з резервуарним парком 600 тис. куб. м.

У травні Європейська комісія виділила грант у розмірі EUR2 млн. на технічну підтримку добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...