Кучму хтось "лякнув" і він вирішив забрати свій проект - Тимошенко

Субота, 19 липня 2003, 16:41
Кучма відчув, що його проект не пройде через парламент, або він отримав певні серйозні сигнали з цивілізованих країн, які не хочуть бачити в Україні порушення Конституції.

Так пояснила Юлія Тимошенко рішення Кучми відкликати свій проект в ефірі "Радіо "Свобода"

"Тут абсолютно чітко зрозуміло, що реформу, яку вносив у парламент президент, нічого спільного з реформою не мала. Це була тільки пролонгація повноважень президента без виборів", заявила лідер БЮТ.

"Хтось президента серйозно "лякнув". Або негаразди в парламенті, й він відчув, що не пройде цей "брєд" через парламент, або він отримав певні серйозні сигнали з цивілізованих країн, які не хочуть бачити в Україні порушення Конституції, бо співпраця з Україною є стратегією для багатьох країн, або інші речі, але є все ж таки ще третій варіант, що президент просто грає, хоче заспокоїти суспільство, а насправді буде пропихати цей варіант. Але ж хотілось би, щоб наступного разу все ж таки президент виконав свою обіцянку і відкликав технологію пролонгування своїх повноважень без виборів з парламенту.

Тимошенко закликала не вірити жодним заявам про якісь реформи. "Поки є на цій посаді Кучма – жодної збалансованої, гармонійної серйозної конституційної реформи не буде, бо він не має це за мету. І тому все суспільство має орієнтуватися на президентські вибори, які мають відбутися в 2004-ому році. Політики мають сконсолідуватись – здорові сили політичні". Ми маємо готуватися до президентських виборів у 2004-му році і перемагати на них, всією нацією, всією Україною!, заявила вона.

Коментуючи ситуації навколо нафтопроводу "Одеса-Броди", Тимошенко назвала це "не економічним вирішенням питання, тобто не заради економічної доцільності, а політичним питанням", а ймовірне підписання угоди з російською компанією ТНК назвала "заграванням" Кучми з Росією.

"Як тільки президент починає загравати з Росією, він підписує протоколи намірів, а іноді навіть угоди про реверс російської нафти через Одеса-Броди. Як тільки у Президента не складається з Росією (або потрібно більше прислужитися Заходу), він намагається прислухатися або навіть не звертати уваги на підписані угоди щодо реверсу і починає пропонувати створення міжнародних консорціумів", заявила Тимошенко.

Відповідаючи на питання щодо продовольчої кризи, Тимошенко зазначила, що вона є наслідком діяльності зернових монополістів.

"Монополія, великий виплеск товару по завищених цінах народжує "лихорадочний" попит і зростання цін. Але що цікаве в цій процедурі. Ми запропонували буквально через три дні серйозну, ґрунтовну програму уряду, як робити потужні інтервенції круп, зерна, борошна на ринок. І уряд хотів приймати цю постанову, але ж парламент, на жаль... Парламентська більшість, на жаль, заблокувала прийняття цієї постанови", заявила Тимошенко.

На запитання "Свободи" щодо четвергового рішення Верховного суду, Тимошенко відповіла, що й далі рухатиметься по системі правосуддя і перемагатиме.

"Так, безумовно, частину справ ВС закрив, і саме рухаючись по системі правосуддя, ми будемо й далі перемагати. Але ж ВС одночасно прийняв і дуже неприємні рішення. Тому неможливо казати сьогодні про систему правосуддя в Україні, а можна казати про окремих суддів, які ще не втратили честь, совість, громадянську позицію і фах, - підкреслила лідер БЮТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News