Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Погребинський пропонує Кучмі "викинути" кілька моментів із змін до Конституції

Субота, 19 липня 2003, 17:11
Законопроект щодо змін до Конституції, які запропонував президент, є "в принципі, в цілому, позитивний", ",але треба кілька моментів вибрати, викинути з нього", вважає політолог Михайло Погребинський.

В прямому ефірі радіо Свобода в п'ятницю він назвав кілька моментів в реформі президента, які йому "не подобаються".

"Я буду рекомендувати депутатам за ними не голосувати. Скажімо, – в один рік вибори. Мені не подобається. Не треба голосувати. Все решта залишиться. Мені не подобається, що президент буде контролювати податкову адміністрацію, тому що це спроба можливості тиску на податкову адміністрацію", заявив Погребинський.

На питання, чому президент вирішив відкликати свій законопроект з КС, Погребинський відповів, що "це питання психологічне і на цього може відповісти тільки президент". Однак висловив свою "гіпотезу" з цього питання.

"Чому президент зараз відмовляється? Він запропонував свій проект. Була дискусія в парламенті. Було жваво дуже, агресивно, по-різному сприйнято різні пункти. Він вирішив, що за таких умов цей проект не має шансів... Цей проект не має шансів, припустимо, я не знаю, це не моя позиція – гіпотеза, припустимо, що за таких умов важко буде зібрати 300 голосів. Навіщо?", пояснив Погребинський.

Проте, на його думку в ситуації щодо політичної реформи "жодного глухого кута немає". "Є високий рівень погодження стосовно необхідності проведення реформи у тому змісті, – до парламентсько-президентської системи і сильного прем'єра. Я думаю, що таку позицію і таку реформу підтримують абсолютна більшість, конституційна більшість депутатів".

Він не виключив, що "можливо, це буде спільний варіант, якийсь третій". "І немає значення – варіант президентський, із змінами, парламентськими змінами, – немає значення! Важливо, що вже є згода – є тільки кілька депутатів, біля Ющенка, які не хочуть цього тільки тому і саме тому, що хочуть тієї ж влади, яка зараз є у президента", вважає політолог.

"Так, реформа, яка передбачає створення сильного прем'єра, незалежного від президента (тобто такого прем'єра, який не може бути звільнений кожного ранку президентом), який спирається на парламентську більшість, сформовану партіями, які перемогли на виборах, – це єдина можливість створити владний баланс таким чином, щоб унеможливити тиск ані з боку прем'єра, ані президента, ані якогось іншого суб'єкта на прийняття рішень", заявив політолог.

"Тому, коли нещодавно Ющенко сказав, що в нас там є тільки одна людина, яка і суд, і влада, і все інше... Якщо він хоче, щоб такого не було, він має підтримати реформу парламентсько-президентську. А він її не хоче підтримувати...", говорить Погребинський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування