Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Направлення у КС двох законопроектів не вивело реформу з глухого кута –Кравчук

Субота, 19 липня 2003, 20:32
Народний депутат, лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук вважає, що прийняття парламентом України постанови, якою для висновків у Конституційний суд були спрямовані президентський і парламентський законопроекти змін в Основний закон, не вивело з глухого кута ситуацію з проведенням політреформи.

"Як була ситуація в глухому куті, так там і залишилася. Адже це голосування (про направлення обох законопроектів у КС - ІФ) не вирішило проблеми внесення змін у Конституцію. Зміни будуть вноситися на зимовій сесії. І для цього буде потрібно 300 голосів", - сказав Кравчук в інтерв'ю газеті "День", опублікованому в суботу.

За словами депутата, у випадку відкликання з КС президентського законопроекту, залишиться парламентський варіант. "І можна вже зараз говорити, що більшість за цей - парламентський - законопроект не проголосує. А значить - він не пройде. Тобто ні опозиція, ні більшість у цьому випадку ні виграли, ні програли. Програє суспільство", - сказав він.

Говорячи про своє ставлення до прийнятої постанови Верховної Ради про направлення у Конституційний суд президентського і парламентського проектів змін у Конституцію, Кравчук підкреслив, що, з одного боку, хотів, "щоб нарешті парламент вирішив це питання і наприкінці сесії не залишилося в стані конфронтації".

"З іншого боку, я відчував, що таке рішення не є "чистим" з конституційної і юридичної точки зору. Воно не досконале, не обмірковане. Я думав, чи правильно ми робимо, коли в такій ейфорії, підйомі приймаємо, можливо, неправове рішення. У Конституції записано, що законопроект на експертизу повинна направляти ВР і що процедуру направлення також повинна визначити ВР. Але на осмислення, чи є ця процедура правильною, було дуже мало часу", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи не варто на сьогоднішньому етапі залишити зусилля зрушити конституційну реформу і спокійно готуватися до президентських виборів, лідер фракції СДПУ(О) підкреслив: "Це було б дуже погано. Тому що президент, що буде обраний, ніколи не почне свою діяльність з реформи. Його сьогоднішня Конституція буде влаштовувати, тому що при ній він буде мати величезні повноваження".

Він назвав примітивною думку про те, що президент України почав політреформу "для пролонгації свого терміну". "Він просто зрозумів, що така організація влади не може давати ефективних результатів", - сказав депутат.

Кравчук висловив переконання, що "при такій системі, якщо навіть до влади привести ангела, то в нього почнуть рости роги". "І це буде стосуватися самого демократичного президента, якщо ми не розробимо системи відсікання цих рогів. Зараз, на жаль, подібної системи нема", - підсумував він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...