Ющенко організовує регіональну еліту на боротьбу з беззаконням центру

Субота, 19 липня 2003, 20:50
Регіональна еліта має заявити, що не вся політика в державі робиться в столиці. Вона має вирішувати місцеві поточні питання та шляхи виходу з кризи. До цього закликав Віктор Ющенко, виступаючи на форумі демократичних в Івано-Франківську, повідомляє razom.org.ua.

Ющенко назвав основною метою форуму – спонукати регіональну еліту заявити, що не вся політика в державі робиться в столиці. Ющенко вважає, що саме регіональна еліта має вирішувати місцеві поточні питання та шляхи виходу з кризи, тоді, як "влада тримається на Олімпі завдяки своєму беззаконню".

"Чому 2/3 українців перебувають за межею бідності, а 10 мільйонів не мають роботи? Чому кожні 90 днів населення держави зменшується на 120 тисяч і зникають такі міста, як Калуш чи Коломия? Чому українці мають пенсію 9 доларів, а казахи – 29? Чому коли парламент голосував за встановлення мінімальної зарплати 237 грн. і пенсії 70 грн. - представники більшості, зокрема, і від Івано-Франківщини голосували проти? Чому в Україні на одного громадянина видається менше однієї книжки? Є багато питань: "Чому ми так погано живемо? Я хотів, аби цей форум дав відповідь на ці питання", - наголосив лідер "Нашої України", звертаючись до учасників зібрання.

"Ми єдина країна, яка не прийняла податкового кодексу. У нас досі немає свободи слова. І причина всіх негараздів - це діюча влада. Головне питання, яке маємо вирішити для покращення нашого добробуту - це зміна неукраїнської влади", - підкреслив Ющенко.

"Треба знайти спільний підхід до причин, що призвели до кризової ситуації у державі", - наголосив він і підкреслив, що демократи повинні перемогти на президентських виборах 2004 року. "Лише після цього, - переконаний лідер "Нашої України", - можна говорити про перспективи розбудови демократичної держави".

Ющенко закликав усі політичні сили взяти участь у загальноукраїнському громадсько-політичному форумі демократичних сил мета якого - змінити владу заради інтересів держави і громадянина.

Ющенко вважає знаменним те, що сьогодні в залі сидять поряд і ліві і праві політичні сили. Коментуючи закиди щодо співпраці "Нашої України" з комуністами він підкреслив, що головне сьогодні - це ставлення до влади, а не ідеологічні розбіжності.

Лідер "Нашої України" вважає, що події останніх 12 років у державі - не є проблемою однієї людини. "Є багато імен, які можуть його замінити, але - це не покращить ситуації. Ми маємо створити таку політичну систему, яка б не допустила повторення подібних політичних патологій".

Торкаючись питання політичної реформи, нагадав , що в травні минулого роки "Наша Україна" запропонувала власний план дій – громадянський пакт, який на два роки регламентував поведінку політичних партій, громадських організацій, профспілок та влади. На жаль, зазначив Ющенко, ця ідея була відкинута владою.

Він переконаний, що вибори не повинні закінчуватися обранням парламенту, а мають завершуватися формуванням уряду. Важливим елементом політичної реформи є виборність місцевих органів влади, а не призначення її з Києва, - вважає він.
Ющенко зупинився ще на одному пункті політичної реформи – законі про прокуратуру, який не дозволив би використовувати цей інститут в політичних цілях.

Особливо, він підкреслив важливість прийняття закону про вибори народних депутатів на пропорційній основі. "Мажоритарна система виборів криміналізувалася остаточно". Сьогодні, за словами Ющенка, вже не обов’язково приїздити на округ, а лише достатньо відвести туди мішки з грошима".

Насамкінець виступу на форумі, Ющенко підкреслив важливість перемоги парламентських сил, які не допустили ревізії Конституції.

У форумі в Івано-Франківську взяли участь представники 47 партій та громадських організацій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування