Каспійська нафта відкриє для України довгострокові перспективи - Паскуаль

Субота, 19 липня 2003, 21:21
Посол США в Україні Карлос Паскуаль знову висловлюється за використання нафтопроводу "Одеса-Броди" у європейському напрямку.

Про це посол сказав на зустрічі з головою Одеської обладміністрації Сергієм Гриневецьким.

В інтерв'ю журналістам Паскуаль підкреслив також необхідність використання цього нафтопроводу на більш привабливих для інвестора умовах. Наповнення нафтопроводу каспійською нафтою для європейського ринку відкриє для української економіки довгострокові перспективи, вважає дипломат.

На зустрічах з керівництвом міста й області він підкреслив, що сьогодні інтерес до "Одеса-Броди" виявляють нафтопереробні заводи Чехи й Німеччини. На думку Паскуаля, транспортування на ці підприємства каспійської нафти через Україну буде вигідним для них, оскільки в такий спосіб скоротяться терміни постачань і їх вартість.

Посол також вважає оптимальним використання Україною крім "Одеса-Броди" Придніпровського нафтопроводу за умови збільшення його потужності.

Однак, підкреслив дипломат, остаточні рішення повинні ухвалюватися після появи конкретних пропозицій по конкретних контрактах. Поки що таких контрактів немає ні з боку російських компаній, ні з боку підприємств інших- країн, відзначив він.

Як повідомлялося, у середу уряд відклав остаточне рішення по питанню використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі, вирішивши залучити на тендері незалежного експерта в цій області, як це раніше було зроблено для оцінки роботи нафтопроводу в прямому напрямку. Напередодні президент України Леонід Кучма заявив, що рішення про транспортування каспійської нафти в Європу або реверсне використанні нафтопроводу повинен затвердити уряд.

ВАТ "Укртранснафта", що володіє нафтотранспортними потужностями в Україні, повідомило, що в результаті переговорів з постачальниками каспійської нафти і її споживачів у країнах Європи має пакет пропозицій, що створюють умови для початку прокачування нафти в європейському напрямку до кінця цього року або на початку 2004-го.

У травні 2002 року була здана в експлуатацію перша черга нафтотранспортної системи Одеса-Броди. Її пропускна здатність складає 9-14,5 млн. тонн нафти в рік з резервуарним парком 200 тис. куб. м. Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн у рік з резервуарним парком 600 тис. куб. м.

У травні Європейська комісія виділила грант у розмірі EUR2 млн. на технічну підтримку добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька.
За використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному напрямку виступає Росія. У п'ятницю в Ялті глава російського уряду заявив, що угода про транзит російської нафти по території України може бути підписана після того, як буде вирішене питання транзиту російської нафти по нафтопроводу Броди-Одеса.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування