Кому заважає Мельниченко?

Понеділок, 21 липня 2003, 18:33
10 липня адвокату Миколи Мельниченка Скотту Хортону зателефонували з Міністерства юстиції США і повідомили, що його підзахисним цікавилася офіційна делегація, що прибула з України.

Українські чиновники зустрічалися у Вашингтоні на досить високому рівні. І, як стверджують американці, досить багато свого часу присвятили Миколі Мельниченку.

Про зустріч у Міністерстві юстиції Скотту Хортону повідомив високопоставлений чиновник одного з департаментів Мін'юсту. За його словами, дискусія начебто стосувалася двосторонньої україно-американської угоди про надання правової допомоги. Однак американці винесли для себе з цієї дискусії одне – делегація з України прибула головним чином, щоб дізнатися про подробиці життя Мельниченка в США.

"З огляду на розповсюджене політичне насильство в Україні взагалі, а також той факт, що майор Мельниченко є людиною, здатною свідчити проти режиму Кучми, підтвердити й інтерпретувати "плівки Кучми", цей чиновник сказав мені, що в Мін'юсті розглядають цей візит як погрозу майорові Мельниченку, що знаходиться під захистом у США. У Мін'юсті вважають, що Мельниченко має вжити необхідних заходів для забезпечення своєї безпеки й безпеки своєї родини", розповів УП адвокат Скотт Хортон.

Як стверджує адвокат, це не єдиний випадок, що змусив його попередити свого підзахисного.


 
Скотт Хортон
 
"У середу зранку, 16 липня, на мене вийшла одна відома людина, що має контакти в американському державному агентстві з безпеки (American state security agency), і зовсім непов'язана з Мін'юстом. Ця людина також повідомила мені, що офіційна українська делегація побувала у Вашингтоні, щоб простежити зв'язки майора Мельниченка. Виявилося, що вони вже мають точну інформацію про місце проживання майора. На думку цієї людини, важливо, щоб Мельниченко вжив заходи для свого захисту. Він сказав, що наміри групи не були ясні, але було б необачно припустити, що вони невинні", продовжує адвокат.

"В Україні при Кучмі існує система замахів і політичного насильства за очевидної причетності влади. Ніхто не може ігнорувати те, що відбулося з низкою журналістів, починаючи з керівника вашого проекту й низкою політичних фігур, яких змусили замовкнути "випадкові" смерті – дійсно, автомобільні аварії на подив регулярно відбуваються з тими, хто являє загрозу для пана Кучми", вважає Скотт Хортон.

"Зважаючи на ці факти, майор Мельниченко явно має потурбуватися про власну безпеку й вжити заходів щодо захисту свого життя і своєї родини. У той час, як американська влада не хоче без необхідності кривдити владу України, немає сумніву, що керівництво правоохоронних органів тут розуміє, що режим Кучми схильний діяти надзвичайно жорстоко проти своїх опонентів, і навіть може почати якісь дії в США".

Адвокат пояснив і неінформованість щодо цього питання посла США в Україні Карлоса Паскуаля, який заявив, що йому невідомо нічого про погрози на адресу Мельниченка. "Я звісно не знаю, що знає і що не знає посол Паскуаль. Однак у міністерстві юстиції мені сказали, що вони не завжди інформують посла або представників Держдепартаменту про свої розслідування, або про їхні справи з майором Мельниченком – у принципі не прийнято інформувати інші урядові структури, ЗМІ або ще когось про хід розслідувань кримінальних справ. Тому не дивно, що посол не знає про це".

Судячи з доводів адвоката, Мельниченку справді загрожує небезпека. Але хто були ці люди, що цікавилися долею колишнього охоронця Кучми?

Виявилося, що делегацію очолював перший заступник секретаря РНБО генерал Ігор Смєшко. До складу переговорної групи від українців входив також Олександр Галака, призначений у березні цього року начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони країни.


 
Ігор Смешко
 
Ігор Смєшко зараз називається ледь чи не найбільш імовірним кандидатом на посаду секретаря РНБО. Цікаво, що саме перший заступник секретаря РНБО повинен займатися координацією роботи українських спецслужб.

У листопаді минулого року, у самий розпал "кольчужного скандалу" експерти досить жваво обговорювали призначення Смєшка на посаду керівника комітету з політики військово-технічного співробітництва й експортного контролю при президенті. Передбачалося, що саме Смєшку буде доручено розплутувати скандальний клубок з обвинуваченнями в постачаннях Україною станцій пасивної розвідки "Кольчуга" в Ірак.

Як писали під час призначення експерти УНІАН, Ігор Смєшко був першим (з 1994 по 1996) військовим аташе України в США, у колах американських політиків здобув імідж "людини, з якою можна мати справу" за "уміння делікатно вести справи". Потім Смєшко очолив комітет з питань розвідки при президенті, а в 1998 році - став керівником розвідки Міністерства оборони України.

У вересні 2000 року Смєшко "заслали" військовим аташе у Швейцарію. Звідки він переможно повернувся на посаду в РНБО.

 
Олександр Галака
 
Що стосується Галаки, то до свого призначення головним розвідником країни він був заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони країни, а до цього він працював помічником заступника секретаря РНБО.

От ці двоє - "менеджер західного типу" і професійний розвідник - зовсім незграбно шукали в різних інстанціях довідки про Мельниченка. Складно припустити, що все це вони робили з власної ініціативи. Швидше за все вони діяли з дорученням. Кого? Кучми? Радченка? Медведчука? Марчука? Версій може бути багато.

Стверджують, що увесь цей час хтось (можливо з числа перерахованих вище) намагався вселити Кучмі, що "питання з Мельниченком" вирішене. І таку небачену активність і агресивну цікавість можна пояснити свіжим інтерв'ю майора для УП. Мельниченко знову заговорив. І комусь це дуже не сподобалося... Кому?

Здається, нещодавно, у відповідь на інформацію, що з'явилася в УП, СБУ заявляло, що їх зовсім не цікавить майор Мельниченко зі своїми проблемами. Формально СБУ не бреше – Мельниченко дійсно цікавилася інша структура.

Читайте також:

Мельниченко: Волков організував справу проти Ющенка, примовляючи "Ты возбуждай дело! А потом – как Папа скажет!"

Мельниченко: Наступним після Єльяшкевича мав би стати Головатий

Адвокат Мельниченко радить йому остерігатися Кучми

УКРАЇНСЬКІ СПЕЦСЛУЖБИ "ПАСУТЬ" МЕЛЬНИЧЕНКА В США

СБУ НЕ ЦІКАВИТЬСЯ МЕЛЬНИЧЕНКОМ?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News