Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Кольчуги", вбивство Гонгадзе та касетний скандал не позбавили Паскуаля оптимізму

Понеділок, 21 липня 2003, 21:05
"Трубопровід Одеса-Броди будувався без розуміння того, хто буде купувати нафту і хто буде її постачати", – таку думку висловив посол США в Україні Карлос Паскуаль.

Під час зустрічі з учасниками Програм обмінів посольства США, Паскуаль нагадав, що "сьогодні є зацікавлені покупці" Каспійської нафти – "Німеччина, Чехія, які мають механізми пропуску цієї нафти через "Одеса-Броди".

"Україна може це робити набагато дешевше. Тут багато можливостей, щоб захопити цей ринок, і максимізувати пропускний потенціал, і з тим підвищити комерційний потенціал в Україні", - вважає посол.

Коментуючи питання щодо вступу України до СОТ, Паскуаль зазначив, що для цього Україна повинна змінити свою "нормативну та правову базу". "США вже надають технічну допомогу і дорадчі послуги. Ми готові надати додаткові юридичні консультації для просування цього процесу вперед", - наголосив він.

Також, на думку Паскуаля, направлення українського батальйону миротворців до Іраку є "інвестицією у безпеку самої України".

"Українські сили привезли свою техніку та матеріали, - зазначив Паскуаль і додав, що американські "військові ведуть переговори з українськими щодо особливих вимог, ми вирішуємо питання особливих потреб".

Паскуаль повідомив, що США "збільшили обсяги фінансування військових на 1,2 мільйони доларів". "І ми будемо продовжувати співпрацювати з Україною у такий спосіб, зміцнюючи її спроможність ефективно співпрацювати з партнерами в усьому світі", - пообіцяв він.

Говорячи про весь період свого перебування послом США в Україні, Паскуаль зазначив, що у стосунках двох країн "за три роки були і важкі часи: це і вбивство Гонгадзе, і касетний скандал, різні зміни, трагедія зі збитим сибірським літаком, питання щодо скандалу з "Кольчугами".

"Ці питання негативно позначились і на внутрішньому – політичному й економічному розвитку України, і на зовнішніх відносинах України", - зазначив Паскуаль.

Проте, за його словами, Україна "дуже важлива" для США. "У найбільш складні моменти ми створювали стратегію можливостей, які дозволяли нам робити окремі кроки щоб поліпшити наші відносини та конкретні результати", - сказав посол США.

Щодо "Кольчуг", то Паскуаль нагадав, що з цього питання США ведуть послідовну політику з грудня 2002 року, зокрема, зроблено "висновки з цього інциденту", і застосовувати їх слід "дуже конструктивно з тим, щоб зміцнювати систему експортного контролю України, щоб уникати цих питань у майбутньому".

"Ми працюємо над тим, щоб запровадити програму, в рамках якої буде зміцнюватися безпека ядерно-біологічних та радіологічних об'єктів", повідомив Паскуаль.

Говорячи про настрій з яким він залишає Україну після трьох років роботи послом США, Паскуаль зазначив, що "він дуже оптимістично налаштований і у той же час з певними застереженнями".

"Україна має чудові результати, українці показали, що ви є дуже талановитою нацією, що ви можете стимулювати досягнення цієї країни", сказав Паскуаль.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...