Стати Європою Україна зможе через 20 років - Швіммер

Вівторок, 22 липня 2003, 11:41
Для того щоб домогтися повної відповідності критеріям членства в Європейському Союзі, Україні знадобиться від 10 до 20 років - вважає генеральний секретар Ради Європи Вальтер Швіммер.

В інтерв'ю щотижневику "Столичные новости" Швіммер відзначив: "Але те, що українська держава не може найближчим часом стати членом Європейського союзу, ні в якому разі не повинно створювати нові перепони на європейському континенті".

Як повідомив Швіммер, РЄ "планує вирішити проблему посилення європейської інтеграції у рамках Третього саміту глав держав і урядів, що планується провести у проміжку часу з осені 2004-го до весни 2005 року". На саміті, за його словами, планується "розробити план подальших скоординованих дій європейських організацій з метою будівництва нової Європи, без розділових ліній".

На думку Швіммера, заяви України про прагнення вступити в Європейський союз є "позитивним фактом". "Але для цього дуже важливо, щоб українська держава спочатку цілком прийшла до відповідності критеріям членства в Раді Європи і виконала свої зобов'язання перед ним. Це є своєрідним еталоном для ЄС", - нагадав Швіммер.

Коментуючи політичну реформу президента Кучми, Швіммер відзначив, що реформа "може стати проблематичною, якщо норма про достроковий розпуск Верховної Ради залишиться. Тому що всенародно обраний парламент повинний мати можливість працювати повний термін".

"Який буде сенс проводити вибори, якщо вищий законодавчий орган країни може припинити роботу вже через шість місяців, тим більше, якщо одночасно з обранням парламенту необхідно буде проводити президентські вибори?" – поставив запитання політик.

Швіммер також вважає, що з "приводу доцільності конституційних змін Україні необхідно буде прислухатися до думки Венеціанської комісії, що у даний момент аналізує пропозиції президента Кучми".

Швіммер також відзначив, що РЄ бачить "деякий прогрес у розвитку політичної ситуації в Україні". "Я сподіваюся, що вже до кінця поточного року українська держава цілком виконає свої зобов'язання, які вона давала, стаючи членом Ради Європи. Зокрема, мова йде про приведення української правової бази у відповідність зі стандартами РЄ", - відзначив генсек.

Він також нагадав, що Рада Європи "стурбована проблемами з незалежністю мас-медіа і зі свободою слова у вашій країні". "Також ми очікуємо появи надійних результатів розслідування, що проводиться генеральним прокурором України Піскуном, у справі Георгія Гонгадзе. Вважаю, що українські офіційні особи повинні зробити все можливе, щоб розслідування у справі зникнення журналіста завершилося і ситуація цілком прояснилася", - сказав Швіммер.

Відповідаючи на питання про можливе скасування моніторингу України Парламентською Асамблеєю Ради Європи, Швіммер відзначив, що "якщо Асамблея переконається у тому, що Україна цілком задовольнила всі вимоги Ради Європи і правова реформа уже втілена у життя, тоді буде доцільно припинити процес моніторингу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування