Щоб залишитися в прем'єром, Янукович пожертвує Рижуком, Кириленком та Хорошковським

Вівторок, 22 липня 2003, 18:48
Якщо навесні Віктор Янукович буде прем’єром, то буде зроблено усе, "аби він був кандидатом від влади".

Таку думку висловив політолог, голова парламентського комітету з питань свободи слова Микола Томенко в інтерв'ю Львівській газеті. Разом з тим політолог відзначив, що "важко сказати" чи буде Янукович "єдиним кандидатом".

"Між представниками владних середовищ є дуже багато конфліктів інтересів, тому їм важко домовлятися. Тим паче, що навесні президент уже не зможе зібрати всіх за одним столом і сказати: "Отой – єдиний кандидат", - зауважив Томенко.

"Голосування в парламенті щодо конституційної реформи засвідчило, що президент втрачає у своєму оточенні статус ключового гравця. Його можна послухати, але необов’язково виконувати його вказівки. І чим ближче до виборів, тим це посилюватиметься", - вважає політолог.

На думку Томенка, "Янукович – кандидат номер один від влади. Хоча б тому, що він – єдиний, хто може сказати: "У мене щось зростає". Стартовий майданчик прем’єр-міністра на президентські вибори є найвигіднішим із точки зору ведення виборчої кампанії кандидата від влади".

Натомість "найгіршим стартовим майданчиком є пост глави адміністрації президента, далі – пост глави НБУ, ще далі – спікера парламенту. Саме тому Віктор Медведчук прагне посісти пост секретаря РНБО, який однозначно є вигіднішим для старту виборчої кампанії, аніж пост глави АП".

"Бути главою АП дуже важко, бо, в принципі, неможливо вести публічну кампанію самостійного політика. Секретар РНБО є більш публічною фігурою. Робота в цьому напрямку триває", - зауважує Томенко і додає, що "чим ближче до виборів, тим роль президента зменшується, зменшується його вплив на прийняття рішень. Усі розуміють, що президент стає політичним пенсіонером".

"Важливим, впливовим, але пенсіонером. Тому бути керівником канцелярії в людини, яка втрачає статус ключового політичного гравця, не вигідно. І якщо Медведчук не змінить свого стартового майданчика, його можна викреслювати", - зазначив Томенко.

Коментуючи шанси Медведчука здобути посаду Секретаря РНБОУ, депутат "Нашої України", зазначив: "Якщо президент не змінився і не почав здавати позиції, то він мав би призначити секретарем РНБО Медведчука. Кучма завжди намагався врівноважувати потужні фігури. Як тільки він бачить, що якийсь гравець стає сильнішим, то дає шанс комусь іншому. Нині Янукович має сильніші позиції, аніж Медведчук, тому, за логікою пана Кучми, треба посилити Медведчука. А посилити його можна, на мою думку, призначивши секретарем РНБО".

Також на думку Томенка, "в оточенні Кучми нині є дві точки зору на майбутнє конституційної реформи. Одну відстоюють так звані "яструби", які прагнуть війни з опозицією.

Вони організовують громадський форум із представників академій, які фінансують із бюджету. Якщо "яструби" на чолі з Медведчуком переконають Кучму, що цей форум пройшов успішно, то наступним кроком стане голосування більшості Верховної Ради за президентський законопроект. Парламентський законопроект відхилять.

На наступній сесії законопроект Кучми не набере 300 голосів. Тоді скличуть Конституційну асамблею. Зрозуміло, ця асамблея підтримає президентський варіант реформи. Це неконституційний шлях, але над ним працюють.

Другий шлях, який пропонують "голуби", – це або шлях еволюційної відмови від реформи взагалі, або шлях узгодження двох варіантів реформи – президентського і парламентського. Президент час від часу озвучує думки то "голубів", то "яструбів". Наразі він більше схиляється до перших. Але й шлях "яструбів" не відкидає".

Незважаючи на такий сценарій розвитку подій, Томенко прогнозує, що восени "загострення ситуації з політреформою не буде".

Натомість буде "загострення" в уряді. "За зернову кризу і підвищення цін на продукти хтось мусить відповідати. На мою думку, найімовірнішим варіантом є відставка аграрної й економічної частини уряду".

"Найбільше проблем є з Азаровим, тому що він мав би однозначно піти у відставку як економічний речник уряду. Але не відомо, чи пожертвує ним Янукович. Проте міністр аграрної політики Сергій Рижук, віце-прем’єр із питань АПК Іван Кириленко та міністр економіки Валерій Хорошковський підуть у відставку. Вони – не жильці в цьому уряді. А уряд загалом у відставку не піде", - прогнозує Томенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування