Симоненко примусить Ющенка відпочивати у другому турі

Вівторок, 22 липня 2003, 19:20
На президентських виборах у 2004 році буде більше кандидатів, аніж у 1999 році, приблизно 13-16 осіб, вважає народний депутат "Нашої України", політолог Микола Томенко.

В інтерв'ю "Львівській газеті" Томенко зазначив, що "українські вибори нагадуватимуть французькі, де діє система "електорального обрізання" - проти лідерів висувають кілька кандидатів, які забирають у них голоси".

"Я переконаний, що проти Ющенка висунуть 5– 7 кандидатів. З них трьох – із фракції "Наша Україна", - сказав Томенко і зазначив, що "проти Ющенка" підуть, очевидно, Богдан Бойко (Рух за єдність), Іван Білас (гетьман козацтва, радник Януковича), ще хтось із уламку УНА. Я маю на увазі не структуру Андрія Шкіля, а його опонентів – Коваленка, наприклад. Також буде один-два "екологічні" кандидати, які забиратимуть голоси молоді.

З "нашоукраїнців" проти Ющенка виступатимуть "ті, кому постійно пропонують це зробити". "Я назву двох. Вони не готові йти у президенти, але їх до цього підштовхують. Це Тарас Чорновіл і Юрій Кармазін. Останній може забирати електорат у Центральній і Східній Україні. Він активно виступає в парламенті, наговорив більше 22 годин. Позицію Тараса Чорновола ви знаєте", - сказав Томенко.

Політолог також зазначив, що "дуже хотів би, аби головним став Петро Симоненко". "Якби у другий тур вийшли Ющенко і Симоненко, то Віктору Андрійовичу можна було би далі не проводити кампанію, а відпочивати, розписувати посади", - зазначив депутат.

Томенко також вважає, що "Симоненка треба просити, щоб він йшов на вибори, а не домовлятися з ним". "Я не розумію Тимошенко й Мороза, які кажуть, що з лідером КПУ треба домовлятися. Він – вигідний нам як кандидат. Симоненко не заважає Ющенкові, саме він забере голоси на сході у кандидата від влади".

"З Морозом і Тимошенко складніше. В їх оточенні є чимало осіб, які прагнуть підштовхнути своїх лідерів на вибори. Ці настрої у них є сильними. Зрозуміло, для Ющенка краще, аби вони відмовилися від участі у виборах", додав Томенко.

Він також зазначив, що "вірить Ющенкові, що представники більшості ходять навколо "Нашої України", але не факт, що вони прийдуть до нас восени. Але мені здається, що нині є такий ситуативний потяг трьох–чотирьох депутатів до нас, бо насправді нічого не змінилося. Це може бути тільки навесні, коли відкриють карти і розпочнеться реальна президентська кампанія. Я не бачу мотивації, наприклад, у бізнесмена, який перебуває в більшості, перейти в опозицію".

"Мені здається, що мусять бути більші мотивації й гарантії, аби бізнесмен зробив такий дуже серйозний і відповідальний крок. Ідеться насамперед про бізнесменів і тих політиків, які позиціонуються як позафракційні. Це може бути частина групи "Демократичні ініціативи".

Я не хочу називати прізвища, ви знаєте, що чимало позафракційних і деяких членів більшості голосували з місць нашої фракції. Вони і так з нами, навіть картки для голосування віддають нам, коли не треба голосувати за Кучму, імпічмент і таке інше. Тобто, життя в них таке, що сидять вони там – у більшості, але картки – у нас. Вони ще не вступають до нас, бо розуміють, що прийти треба пізніше. Але вони сигналізують нам, що є з нами і підтримуватимуть нас", - повідомив Томенко.

Відповідаючи на питання про співпрацю між "Нашою Україною" і донецькими, Томенко сказав: "Якщо потрібно вирішити тактичне завдання, то мені однаково з ким домовлятися: чи з комуністами, чи з донецькими. Зрозуміло, нас об’єднує спільна політична ненависть. Оскільки СДПУ(о) і Медведчук – серйозний тактичний і, напевно, стратегічний ворог донецьких, то тактична співпраця є можливою".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування