Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Країну скуповують "донецькі", "київські", "дніпропетровські"...

Середа, 23 липня 2003, 13:13
Найсильніше в Україні впливають на процес приватизації кілька бізнес-груп, такі як "донецька група", "київська", "дніпропетровська".

Про це в інтерв'ю газеті "День" зазначив голова Фонду Держмайна Михайло Чечетов. "Останнім часом почали називати "харківську". "Я не називаю прізвищ, оскільки вони відомі всім", - сказав він.

У розмові Чечетов також повідомив, що нині "політичне керівництво приватизацією здійснює Фонд через закон і програму приватизації".

Він зізнався, що до нього "телефонують усі, хто зміг додзвонитися". "Я за день устигаю зустрітися або переговорити по телефону з двадцятьма депутатами і п’ятьма - сімома губернаторами. Звичайно, я був би нещирим, якби сказав, що під час продажу великих об’єктів на нас не чинять політичний тиск. Нашу позицію намагаються скоректувати", - сказав голова ФДМ.

Проте Фонд "твердо" стоїть на позиції "захисту загальнодержавних інтересів і в цьому відчуваємо велику політичну підтримку президента".

Чечетов також визнав, що рівень лобізму з боку парламенту "різко зріс". І тому для прийняття твердих державних рішень, на його думку, "повинна бути дуже могутньою фігура президента".

"Можливо, функції парламенту потрібно було жорсткіше прописати у Конституції, зокрема, у питанні формування уряду. Але навіть якщо піти на посилення ролі парламенту, однаково президент повинен залишитися дуже сильною політичною фігурою. Основною. Інакше ми просто потонемо у нескінченних суперечках і скандалах", - вважає Чечетов.

Голова ФДМ зізнався, що з призначенням на нову посаду не припинив членство у Партії регіонів, яку очолює прем'єр-міністр Віктор Янукович. "Але я не займаюся активною партійною політикою", - сказав Чечетов.

Також на його думку, "накласти мораторій на приватизацію сьогодні можна тільки на словах. Фактично це нездійсненно".

"Якщо ми заборонимо приватизацію у правовому полі, то процеси, пов’язані з нею (скажімо, відчуження власності через банкрутство), відбуватимуться у тіні, а в результаті країна матиме колосальні збитки", - зазначив він.

З метою уникнення перетворення приватизації на засіб платежу за політичні послуги під час та після виборів, Чечетов "наполягав на швидкому прийнятті програми приватизації". "Але, на жаль, цей документ не пройшов у Верховній Раді з першого разу", - пожалкував він.

Відповідаючи на питання, Чечтов повідомив, що в Україні "є повністю державні підприємства, які не зачепила приватизація. Ці підприємства передано в управління міністерствам і відомствам".

"Що стосується підприємств, де є тільки частка держави (від 1 до 100% акцій), то вони підпорядковуються Фонду. До початку поточного року ці корпоративні права (на 1200 з 1550 підприємств частка держави менша за контрольний пакет) попередні уряди своїми рішеннями роздали обласним адміністраціям, міністерствам тощо.

На початку року корпоративні права політичним рішенням повернули ФДМ. Щоправда, не в повному обсязі: за межами компетенції Фонду залишилися провідні монополії: "Укртелеком" - підпорядковується Держкомзв’язку, "Нафтогаз" - у вільному плаванні, ДАК "Хліб України" - під Мінагропромом", - повідомив голова Фонду і додав, що "інші підприємства знаходяться в управлінні ФДМ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...