Хорошковський, Рижук і Костусєв можуть готуватися до звільнення

Середа, 23 липня 2003, 16:33
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович називає відповідальними за ситуацію зі штучним підвищенням цін на продовольчому ринку країни аграрний блок уряду, Міністерство агрополітики, Міністерство економіки і з питань європейської інтеграції, а також Антимонопольний комітет України.

Фірми, що мали намір одержати надприбутки на даній ситуації, стали "інструментами в руках сил, що відкрито або приховано опозиціонують урядові", відзначив при цьому глава українського уряду, відкриваючи в середу засідання Кабінету міністрів, на якому першим питанням буде розглянута ситуація в АПК.

Янукович підтвердив, що ситуація з підвищенням цін на продовольчому ринку була створена штучно і для росту цін не було жодних підстав.

На засіданні уряду в середу повинні бути дані відповіді на питання, "хто винний і яку понесе відповідальність, коли ціни повернуться на колишній рівень, і хто і що зробив в уряді, щоб не допустити цього в майбутньому", заявив прем'єр.

"Я бачу персональну відповідальність, насамперед, аграрного блоку уряду, МінАПК, Мінекономіки, Антимонопольного комітету, окремих регіонів. Чиї це будуть імена - обговоримо в ході роботи", - заявив він.

Янукович відзначив, що в даний час уже відомі комерційні структури, що "відверто жирували" на ситуації зі штучним підвищенням цін, і прізвища тих, хто за ними стоїть. "Жоден з випадків не буде спущений на гальмах, тим більше що такі операції проводилися з відома деяких керівників місцевої влади, регіонів, знаходили, на жаль, прикриття й у правоохоронних органів. Окремі зв'язки тягнуться й в урядові кабінети", - сказав він.

Глава уряду заявив, що "неприкрите бажання одержати надприбутки зробило їх (фірми ) інструментом у руках сил, що відкрито або приховано створюють опозицію урядові".

"Своїми цілеспрямованими діями вони штучно викликали ажіотаж населення на продовольчі товари", - підкреслив прем'єр, констатувавши, що вже в червні в Івано-Франківській, Хмельницькій, Сумській областях ціна кілограму борошна перевищила 1,7 грн. "Не втрималися ціни й у Дніпропетровській області, Криму й Запорожжі. Далі ріст цін охопив усі регіони країни", - сказав він.

Янукович висловився за необхідність рішення питання продовольчого балансу в країні, відзначивши в цьому зв'язку, що продовольчі баланси МінАПК і Мінекономіки були "цілком відірвані від життя".

Прем'єр також нагадав про існування висновків експертів про приписки врожаю минулого року. "Безконтрольного використання й вивозу за кордон зерна за дуже низькими цінами бути не повинно", - заявив прем'єр.

Глава уряду звернув увагу на те, що дотепер не сформовано державну систему закупівлі зерна. "Цим питанням ми почали займатися тільки з початку року", - підкреслив він, додавши, що ланцюжок "виробництво - переробка" зерна спрацював не на користь держави й людей. "Торгівля зерном - торгівля дуже прибуткова. Але чому на біржі продається тільки 3% від врожаю?" - поставив запитання Янукович.

За його словами, на наступному засіданні уряд має намір ухвалити план першочергових заходів, реалізація яких, на переконання прем'єра, зможе поліпшити ситуацію в АПК країни.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування