Мельниченко: справа проти Кучми на "фінішній прямій", тому мене хочуть прибрати

Четвер, 24 липня 2003, 11:03
Колишній майор Державної охорони Микола Мельниченко пов'язує повідомлення про те, що його життю загрожують із тим, що справа Олександра Єльяшкевича проти президента Кучми виходить на "фінішну пряму".

Як заявив в інтерв'ю "радіо Свобода" сам Мельниченко, повідомлення з американського Мін'юсту "пов’язано з тим, що ми виходимо на фінішну пряму з приводу судового процесу Єльяшкевич проти Кучми і у нас ця доказова база зібрана". "У зв’язку з цим я особисто пов’язую активізацію заходів, які скеровані проти мене та проти Єльяшкевича", - сказав Мельниченко.

"Кучма боїться судових процесів, і, особливо, справи Єльяшкевич проти Кучми, бо доказова база, яка зібрана проти Кучми у цій справі настільки обґрунтована, що Кучма не зможе говорити, що він не давав вказівки на замах на життя Єльяшкевича. Більше того, є доповідь про хід виконання цього замовлення", - вважає Мельниченко.

У розмові він також зазначив, що з метою припинення "дискусії" "довкола порядного чи не порядного Смешка", перший заступник секретаря РНБО, який очолював українську делегацію, що нібито цікавилася Мельниченком, "доведеться зробити так, щоб Смешко офіційно відповів на низку запитань, які він обговорював з Кучмою".

"Ви повинні не забувати, що ця інформація офіційна, надійшла з офіційних урядових джерел США", - нагадав Мельниченко.

Він зауважив, що ставиться "дуже серйозно" до рекомендацій Міністерства юстиції США посилити заходи безпеки. "Я не боюсь за те, що зі мною щось трапиться. Але пан Кучма повинен знати, що доказова база зібрана і навіть, якщо щось зі мною і Єльяшкевичем станеться, то суд все одно буде і докази будуть представлені у суді".

Також, як повідомив журналісту радіо "Свобода" адвокат Мельниченка Скотт Хортон, його підзахисний не збирається давати свідчення у справі Лазаренка. На питання, чому Мельниченко не хоче свідчити у справі колишнього прем'єр-міністра, він відповів: "Мій адвокат висловлює те, що він мені рекомендує. Поживемо - побачимо. Але моя справа не захищати Лазаренка. Наша справа - це побороти те зло, яке уособлює в собі організоване злочинне угруповання на чолі з Кучмою".

Разом з тим колишній директор української редакції радіо "Свобода" Роман Купчинський "сумнівається", що українські спецслужби намагаються організувати замах на майора.

"Я не бачу причини, чому би на такий крок українські, чи будь-які спецслужби пішли. Якби щось там сталося з Мельниченком, відразу всі підозри пішли б на українську сторону. А Смешко... Будь-яка людина, яка працює в структурі Ради Національної Безпеки України буде цікавитися питаннями Мельниченка, але це не значить, що як хтось цікавиться справою Мельниченка, то значить ця особа хоче знищити Мельниченка", - вважає Купчинський.

На думку колишнього шефа військової розвідки України, генерала Олександра Скіпальського в історії з Мельниченком "явно проглядається почерк конкурентів Ігоря Петровича", які хочуть зайняти місце Секретаря РНБОУ. А також "що бояться зміцнення позицій Смешка як реформатора, як людину сучасного мислення, європейського мислення. Загроза може бути з боку консервативних сил у правоохоронних органах і службах безпеки".

Проте Скіпальський не назвав прізвищ конкурентів Смешка у боротьбі за посаду Секретаря РНБОУ, хоча і зазначив, що це може бути вигідно і російській стороні, яка "дуже уважно відслідковує ці всі питання, регулює, впливає. Це також треба враховувати, що абсолютно можливий варіант такий, що це і їх робота в тісному союзі з тими силами, про які я сказав".

Ігор Смешко з 1994 по 1996 роки працював військовим аташе України в США. Потім очолив комітет із питань розвідки при президентові, а в 1998 році - став керівником розвідки Міністерства оборони України. Згодом працював військовим аташе у Швейцарії, повернувся до Києва. Смешко є одним з головних кандидатів на посаду секретаря Ради Національної Безпеки та Оборони України.

Читайте також:

Кому заважає Мельниченко?

Волков: Кучма не віддасть Медведчука, а РНБО хай тягне "трудяга" Смєшко

ПРОЗАХІДНИЙ СМЕШКО БУДЕ ДРУГОЮ ЛЮДИНОЮ В РНБО


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування