У Харкові затримали "безробітного" шпигуна

Четвер, 24 липня 2003, 13:01
При спробі передачі іноземцям закритої інформації в Харкові затримано жителя цього обласного центру.

Як повідомили в прес-центрі Управління СБУ в Харківській області, в ході оперативно-розшукових заходів співробітники УСБУ в області одержали інформацію про протиправні дії харків'янина. Він вів активну діяльність зі встановлення контактів з представниками іноземних держав з метою передачі їм документальних матеріалів по науково-технічних розробках обмеженого доступу, повідомляє УНІАН.

Впродовж року він обманним шляхом входив у довіру до вчених обласного центру, обіцяючи звести їх з іноземними інвесторами для реалізації незатребуваних в Україні перспективних науково-технічних проектів. На вудку посередника "клюнуло" більше півтора десятка людей, у тому числі й ті, хто мав доступ до державної таємниці.

З метою недопущення розголошення закритої інформації контррозвідниками Управління СБ України в Харківській області була проведена операція, в результаті якої при спробі передачі іноземцям зібраних матеріалів "заповзятливого безробітного" було затримано.

Екпертиза встановила, що в зібраних матеріалах не міститься державної таємниці, а його дії не завдали збитків державі, повідомляє Інтерфакс-Україна. Тому справа відносно затриманого не порушувалася, він відпущений і отримав офіційне попередження. А з ученим, що вступив з ним у контакт, проведено профілактичну роботу.

"Шпигун" не був завербований якоюсь іноземною спецслужбою і самостійно намагався знайти виходи на іноземців.

У повідомленні прес-центру йдеться, що такі дії, що призвели до збитків інтересам держави, кваліфікуються як державна зрада у формі шпигунства і караються позбавленням волі на термін від 10 до 15 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування